Nyheter

Efterlängtat parkeringshus i Sundsvall får fasad i regnbågens alla färger

Efterfrågan på parkeringsplatser vid Södra Kajen, som ligger ett stenkast från Sundsvalls Centralstation, är stor.

Ombyggnaden av centralstationen samt nya bostadskvarter som byggts i närheten bidrar till den höga efterfrågan. Drygt hälften av parkeringsplatserna i garaget kommer att utrustas med elstolpar för laddning av elbilar och motorvärmare.

I kontorshuset som ligger granne med det nya parkeringshuset adderas ett helt nytt våningsplan. Tanken är att ha publika lokaler i båda ändar av kontorshuset. Där ska man exempelvis kunna bedriva butiksverksamhet i framtiden. Dessutom läggs ett helt nytt tak på byggnaden. Det nya våningsplanet bidrar med drygt 1000 kvadratmeter nya kontorsytor. Byggherren SKIFU:s målsättning är att miljöcertifiera kontorshuset enligt Miljöbyggnad nivå brons.

− Arbetet med att putsa fasaden pågår nu. Vi har haft lite vakanta ytor i kontorshuset, men nu står det klart att Trafikverket kommer in som ny hyresgäst. I februari 2020 räknar vi med att renoveringen av kontorshuset är helt klar, säger Peter Clemin, vd på SKIFU.

Parkeringshus står klart i januari 2020

På parkeringshusets fasad installeras LED-lampor i många olika kulörer, vilket gör att huset kommer att skina som en regnbåge när det står klart. Belysningen är också en viktig del i arbetet med att få parkeringshuset att kännas tryggt och välkomnande. Även glasdörrar och glaslameller i väggarna ska bidra till en hög trygghetsfaktor.

− Parkeringshuset ska stå klart i januari 2020. Stommen är rest och taket är på, nu pågår inglasningen av fasaden. Arbetet med att montera LED-belysningen har också inletts. Den främsta anledningen till att vi valde att satsa på en LED-belysning i olika färger på detta parkeringshus är att vi vill åstadkomma variation och ha möjlighet att ändra färgsättningen på fasaden efterhand, säger Peter Clemin.

FAKTA I KORTHET, Stuvaren 2, Inre hamnen.
Nybyggnad av parkeringshus, på- och ombyggnad av kontorshus i Sundsvall
Tidplan: september 2018-februari 2020
Byggherre: SKIFU
Totalentreprenör: Hus & Nyproduktion i Sundsvall Entreprenad

Bilden: Parkeringshuset får en dekorativ fasad med LED-lampor i olika kulörer.

Bild: Tyréns

Av Annika Wihlborg