Nyheter

Här är Sveriges 100 mest framgångsrika e-handelsföretag

E-handeln fortsätter växa i Sverige vilket har fått allt fler bolag att utveckla sin affärsmodell för att även kunna möta kunderna digitalt. Vissa företag lyckas dock bättre än andra. I Sveriges e-handelsraketer har bank- och finansgruppen Svea kartlagt Sveriges mest framgångsrika e-handelsföretag.

Den årliga kartläggningen Sveriges e-handelsraketer från Svea rankar Sveriges 100 mest framgångsrika e-handelsföretag. Kartläggningen genomförs med hjälp av statistik från Allabolag.se. De 100 företag som placerat sig på listan är de som har haft den högsta procentuella omsättningsökningen under det senaste mätbara året. Sveriges e-handelsraket år 2019 är företaget fxswede.com från Finspång.

Företaget har majoriteten av sin försäljning hos Amazon och en imponerande tillväxt på hela 549 procent. Strax där bakom placerar sig glasögontillverkaren chimieyewear.com med en tillväxt på 491 procent. Tredjeplatsen tar skokällarn.se med en omsättningsökning på 456 procent. Bland bolag med högre omsättning än 100 miljoner kronor är istället kitchentime.se bäst i landet. Uppsalaföretaget har nästintill dubblerat sin omsättning.

– Svenskarna är idag så pass digitala att det nästan är ett krav att erbjuda e-handel. Som tur är har många företag kommit till den insikten. Att tröskeln är låg för att öppna e-butik gör det än mer självklart för företag att ha försäljning online. Det gör dessutom att bolag från olika branscher kan lyckas, vilket topplistans variation visar. Vår kartläggning är ett tydligt bevis på att det kan gå snabbt att göra en rejäl tillväxtresa med en digital handel, säger Magdalena Caesar, Affärsområdeschef betallösningar för e-handel på Svea.

– Vi har sedan dag ett jobbat med en tydlig vision om att skapa en stark varumärkesprofil genom innovativt content, en offensiv strategi på sociala medier och försäljning i retailkanaler med premium-nisch. Chimi är ett affordable luxury brand i en schysst prisklass och för att lyckas med det har en välfungerande e-handel varit betydande. Vi har hela tiden velat växa snabbt och det är fortsatt målsättningen, säger Daniel Djurdjevic, vd och grundare på Chimi Eyewear.

Stockholm och Skåne i topp

För tredje året i rad dominerar Stockholm topp 100-listan då hela 36 företag på listan kommer från huvudstaden med omnejd. Andraplatsen tar Västra Götaland med 17 bolag på topplistan. Strax där bakom placerar sig Skåne med 16 bolag. Årets upplaga vittnar dock om att e-handeln frodas även ute i landet. Hela 41 procent av bolagen på listan kommer nämligen från orter med färre än 50 000 invånare.

Topplista Sveriges e-handelsraketer:

fxswede.com
chimieyewear.com
skokallarn.se
skalhuset.se
posterstore.se
ecocig.se
golvin.se
prydligt.se
happygreen.se
irootfor.com

Topplista Sveriges e-handelsraketer +100 miljoner kronor:

kitchentime.se
ridestore.se
cykelkraft.se
kidsbrandstore.se
footway.se
nordicnest.se
jollyroom.se
loyalty-group.se
bubbleroom.se
boozt.com

Om kartläggningen:

Med hjälp av data från Allabolag.se har samtliga e-handelsföretag i Sverige kartlagts. Totalt finns 1 084 e-butiker med på listan. Företagens totala omsättning under 2017 har jämförts med omsättningen för 2018 och därefter har den procentuella förändringen beräknats. Företag med lägre omsättning än 1 miljon kronor under 2017 har exkluderats i kartläggningen.

Bild: Mediamodifier