Nyheter

Här är den: första BMW 2-serie Gran Coupe

BMW presenterar nu den första BMW 2-serie Gran Coupe, modellen som tar fyradörrars coupé-konceptet till premiumkompakt-segmentet för första gången. Den injicerar en ny dos av individualitet och estetik, i kombination med innovativ teknik och connectivity samt BMW-typisk kördynamik. Bilen har världspremiär på Los Angeles Auto Show i november 2019 och lanseras på marknaden i mars.

Likt sina fyradörrars Coupe-syskon från BMW 6-serien, BMW 4-serien och BMW 8-serien visar BMW 2-serie Gran Coupe ett starkt designfokus med djärva, sportiga linjer, ramlösa sidodörrar och ett uttrycksfullt utseende. Dessa element kombineras med en hög grad av praktiska inslag, så som stora utrymmen interiört och ett generöst bagageutrymme.

Exteriören särskiljer sig med den dynamiskt utsträckta silhuetten, de fyra ramlösa sidofönstren samt de bakre strålkastarna som sträcker sig långt in mot mitten av bakdelen och smälter samman till en yta i svart högglans som går upp till och omger det centralt placerade BMW-emblemet.

BMW 2-serie Gran Coupe mäter 4526 mm i längd, 1800 mm i bredd och är 1420 mm lång. Trots det låga, sportiga utseendet är passagerarna utrymmesmässigt väl omhändertagna tack vare den 2670 mm långa hjulbasen. Dessutom kan det 430-liters stora lastutrymmet utökas på olika sätt.

Som det sportiga yttre antyder sätter BMW 2-serien Gran Coupe den kördynamiska ribban i sin klass. Exempelvis via sin avancerade framhjulsdrift, som Gran Coupen delar med nya BMW 1-serien.

BMW:s antisladdsystem (DSC) inkluderar tekniken ARB som är hämtad från BMW i3s. Med en kortare väg för signalerna mellan styrenheterna kan systemet gripa in tre gånger snabbare än tidigare, vilket i sin tur ger förbättrad traktion vid start, kurvtagning och acceleration på torrt samt blött underlag. ARB får stöd av BMW Performance Control, som ger ett dynamiskt och effektivt uppträdande genom att intelligent bromsa hjulen på kurvans insida för att motverka understyrning och säkerställa ett neutralt styrbeteende.

Standard för den sportiga BMW M235i xDrive inkluderar BMW xDrive fyrhjulsdrift, med mekanisk Torsen-differentialbroms, M Sport-styrning och M Sport-bromsar. 8-växlad automatisk sportväxellåda med launch-control. Det tredimensionella mesh-gallret, med inspiration från racingvärlden, ersätter ribbmönstret i grillen.

BMW 2-serie Gran Coupe drar nytta av innovativa förarassistanssystem, Lane Departure Warning-system med aktiv körfältsåterföring samt kollision och fotgängarsvarning med stadsbromsningsfunktion kommer som standard i Europa, medan Active Cruise Control, Driving Assistant med fältbytesvarnare, bakre kollisionsvarnare och korsande trafikvarning, samt den innovativa backassistenten är tillgängliga som tillval.

Bilen har världspremiär på Los Angeles Auto Show i november 2019 och marknadslanseringen sker i mars 2020.

Rekommenderade cirkapriser är i dagsläget inte fastställda.

BMW 218i Gran Coupe
Effekt: 140 hk
Acceleration: 0-100 km/h på 8,7 sekunder
Kombinerad bränsleförbrukning*: 5.7-5.0
Kombinerat CO2-utstläpp*: 131-114

BMW M235i xDrive Gran Coupe
Effekt: 306 hk
Acceleration: 0-100 km/h på 4,9 sekunder
Kombinerad bränsleförbrukning*: 7.1-6.7
Kombinerat CO2-utstläpp*: 162-153

BMW 220d Gran Coupe
Effekt: 190 hk
Acceleration: 0-100 km/h på 7,5 sekunder
Kombinerad bränsleförbrukning*: 4.5-4.2
Kombinerat CO2-utstläpp*: 119-110

*Alla siffror är preliminära. Nivåerna för bränsleförbrukning, CO2-utsläpp och elförbrukning som uppgetts har uppmätts under standardiserade testcykler i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 715/2007 i den senaste tillgängliga versionen vid tidpunkten för godkännande. Siffrorna hänvisar till ett fordon med grundinställningar i Tyskland och räckvidden som uppgetts tar i beaktning valbar utrustning och olika hjul- och däckstorlek som finns tillgänglig för vald modell och som kan variera beroende på konfiguration.

Bilden:
BMW M235i xDrive Gran Coupe.
Bild: BMW