Nyheter

Svenskt företag vinner europeiskt innovationspris

Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) har offentliggjort årets vinnare av de prestigefyllda EIT Awards-priserna. Matthew Dickson, CorPower Ocean (Sverige/Storbritannien), David Pistoni Perez, Zeleros (Spanien), Sara Guimarães Gonçalves, Trigger.Systems (Portugal), Michael Dittel, LeafTech (Tyskland) och Marc Julien, Diabeloop (Frankrike) vann första pris för innovationer inom klimat, energi och hälsa.

Matthew Dickson, CorPower Ocean, ett svenskt företag med stöd av EIT InnoEnergy, vann EIT Venture Award. Priset avser framgångsrika nystartade företag och tillväxtföretag. Vinnaren får 50 000 euro. EIT InnoEnergy var de första som trodde på vår produkt och som var beredda att verkligen satsa pengar i det, vilket drog till sig andra investerare, sade Matthew Dickson. Bland övriga svenska finalister återfanns Karoline Beronius, Addressya.

EIT Awards uppmärksammar goda exempel på innovation och vinnarna väljs ut av en internationell jury. Totalt var 19 projekt nominerade från hela Europa och de tävlade i kategorier som uppmärksammar fantastiska insatser på områdena klimat, energi, digitalisering, livsmedel, hälsa och råvaror.

Över 400 ledande entreprenörer, avancerade innovatörer och beslutsfattare samlades till EIT Awards-ceremonin i Budapest. Vinnarna fick sina priser av Tibor Navracsics, EU:s kommissionsledamot med ansvar för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott, László Palkovics, ungersk minister med ansvar för innovation och teknik, Sanja Damjanović, forskningsminister från Montenegro, Laima Kaušpadiene, medlem av EIT:s styrelse och professor Werner Weidenfeld, rektor för Alma Mater Europaea.

Tibor Navracsics, kommissionsledamot med ansvar för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott och ansvarig för EIT, säger;

– Jag gratulerar 2019 års vinnare av EIT:s priser, och samtliga som nominerats. De är en inspiration för innovatörer i Europa och ett bevis på att EIT, Europas största innovationsnätverk, blir allt bättre på att stödja ambitiösa entreprenörer, jobbskapande och lösningar på de utmaningar som våra samhällen står inför. Jag ser fram emot att få se hur denna gemenskap av innovatörer fortsätter stärkas under de kommande åren.

Dirk Jan van den Berg, ordförande för EIT:s styrelse tillägger:

Grattis till samtliga dagens EIT Awards-vinnare! Det har varit imponerande att se innovatörernas talangfulla presentationer här i Budapest och upptäcka deras fantastiska innovationer ”Made in Europe”. Det är imponerande att projekt som stöds av EIT redan har lyckats få fram 1,5 miljarder i externa investeringar. Att hjälpa entreprenörer att förvandla sina bästa idéer till lösningar för en grönare, sundare och hållbarare planet är centralt för EIT, Europas mest erfarna innovationsmotor.

Vinnarna av 2019 års EIT Awards

EIT Awards, som presenterades igår, tilldelas de bästa bland Europas talangfulla entreprenörer som skapar lösningar på de viktiga utmaningar som Europa står inför inom områdena klimat, energi, digitalisering, livsmedel, hälsa och råvaror. Priserna uppmuntrar entreprenörer och främjar europeiska innovationer.

Michael Dittel, LeafTech (Tyskland), som stöds av EIT Climate-KIC, vann priset EIT CHANGE. Priset går till de bästa eleverna från EIT:s utbildningsprogram och vinnaren får 20 000 euro. Jag är en kreativ person med en passion för teknik och innovation, men jag visste aldrig hur jag skulle utnyttja mina idéer och min energi. EIT:s Climate-KIC Master-utbildning visade mig på rätt väg, säger Michael Dittel.

Marc Julien, Diabeloop (Frankrike), som stöds av EIT Health, vann EIT Innovators Award. Priset uppmärksammar team som arbetar med produkter och tjänster med stor påverkanspotential. Prissumman är på 50 000 euro. Partner är nödvändiga, eftersom ingen har de kunskaper som krävs för att på egen hand klara alla utmaningar i samband med att skapa innovativa produkter och ta sig ut på marknaden. EIT-samfundet har hjälpt oss att bygga upp ett effektivt och omfattande gränsöverskridande samarbete, säger Marc Julien.

David Pistoni Perez, Zeleros (Spanien), som stöds avEIT Climate-KIC, vann EIT Public Award. Priset uppmärksammar allmänhetens viktigaste innovationer med tusentals röstande i hela Europa. EIT är den perfekta bron för att föra upp vårt revolutionerande innovationsprojekt på Europeisk nivå, säger David Pistoni Perez, som också var finalist i kategorin Venture Award. Lynette Kucsma, Natural Machines, från Spanien, var också en av finalisterna till Public Award.

Sara Guimarães Gonçalves, Trigger.Systems (Portugal), som stöds av EIT InnoEnergy, vann EIT Woman Award. Priset går till skickliga kvinnliga innovatörer och är på 20 000 euro. Det finns en hel del könsdiskriminering i vår sektor, men EIT InnoEnergy gav mig de verktyg som krävdes för att lyckas, säger Sara Guimarães Gonçalves.

Fullständig förteckning över EIT Awards vinnare och finalister (på första, andra och tredje plats):

EIT CHANGE Award: Michael Dittel, LeafTech (Tyskland), Kristapps Krafte, Vigo (Lettland) och Eirik Eide Pettersen, Seaborg Technologies (Danmark/ Norge).

EIT Woman Award: Sara Guimares Goncalves, Trigger.System (Portugal), Karoline Beronius, Addressya (Sverige) och Maria Sievert, Inveox (Tyskland).

EIT Venture Award: Matthew Dickson, CorPower Ocean (Sverige/Storbritannien), Max Sieghold, Sleepiz (Schweiz/Tyskland) och David Pistoni Perez, Zeleros (Spanien).

EIT Innovators Award: Marc Julien, Diabeloop (Frankrike), Rudolf Sollacher, Digital Twin Management (Tyskland) och Tim Houter, Hardt Hyperloop (Nederländerna).

EIT Public Award: David Pistoni Perez, Zeleros (Spanien), Luca Giovannini, SMASH-projektet (Italien) och Lynette Kucsma, Natural Machines (Spanien/USA).

Bilden:
Stående tvåa från vänster i bild, Matthew Dickson, CorPower Ocean. Ett svenskt företag med stöd av EIT InnoEnergy, vann EIT Venture Award.
Bild: EIT