Nyheter

Konflikt i Moderaterna om höghastighetstågen

Ledande moderater riktar nu kritik mot att det egna partiet inte tänker delta i de samtal om nya stambanor för höghastighetståg som regeringen inom kort bjuder in till, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Jag beklagar det, och min uppfattning står fast att vi behöver stora insatser i infrastrukturen på våra järnvägar, säger Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland till Sveriges Radio Ekot.

Moderaterna har, till skillnad från regeringen, Centerpartiet och Liberalerna sagt nej till höghastighetstågen. Moderaterna menar att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt och att det tränger undan andra investeringar.

Men Moderaterna är inte eniga. I Västra Götaland och Jönköpings län anser ledande företrädare att det är angeläget med nya stambanor.

– Det är viktigt för våra företag, för tillväxten i våra företag. Vi får ju ofta det emot oss att det är för kommuner och regioners skull, men det är för företagen det är viktigt, säger Gottlieb Granberg, som är ordförande för länsförbundet i Jönköping till Sveriges Radio Ekot.

Elisabeth Svantesson säger dock att Moderaternas nej står fast, och därför är det ingen idé att gå på ytterligare samtal om finansieringen.

– Men vi ser att det här inte är ett lönsamt projekt, att då sätta oss i samtal igen, när vi har bestämt oss att vi inte säger ja till de här banorna, det tycker jag inte är väl använd tid.