Nyheter

IVECO BUS får utmärkelsen ”Sustainable Bus of the Year” för tredje året i följd

Efter att Crealis In-Motion-Charging tilldelats utmärkelsen ”Sustainable Bus of the Year 2019” fortsätter IVECO BUS skörda framgångar genom priset ”Sustainable Bus of the Year 2020” i intercitykategorin med regionbussen Crossway Natural Power. Bussen presenterades i fjol på Autocar Expo i Frankrike och har redan hyllats för sina fördelar av kollektivtrafikexperter.

Hållbarhet blir allt viktigare inom transportbranschen, och som ledande varumärke på området har IVECO BUS nu kompletterat sitt utbud av naturgasdrivna fordon.

Crossway Natural Power är utrustad med senaste generationens IVECO CURSOR 9 NP-motor och har en smart konstruktion med CNG-tankarna integrerade i taket. Denna exklusiva, patenterade egenskap ger bussen en optimal tyngdpunkt så att den ligger stadigare på vägen med högre komfort för både förare och passagerare. Designen gör den även till den lägsta bussen på marknaden i fråga om totalhöjd, vilket innebär att den kan användas utan några särskilda restriktioner.

Den erbjuder samma tillgänglighet, passagerarkapacitet och bagageutrymme som dieselversionen. De fyra 315-literstankarna ger en total volym på 1 260 liter med en räckvidd på upp till 60 mil och är anpassade för både snabb och långsam tankning. I likhet med dieselversionen levererar CURSOR 9 NP-motorn 360 hk eller 265 kW. Invändigt är det gott om plats och takhöjden är aldrig lägre än två meter. Bussen är även utrustad med bagagehyllor.

Crossway NP, som kan fås i en 12- och en 13-metersmodell samt i versionerna LINE och POP, utgör det nya alternativet för regioner, län och kommuner som vill ha en transportlösning helt förenlig med projekt för energiomställning. Då bussen är 100 % biogaskompatibel är den perfekt ur koldioxidsynpunkt med upp till 95 % lägre utsläpp av växthusgaser.

Juryn bakom ”Sustainable Bus”-utmärkelsen består av sju representanter för olika europeiska tidskrifter, närmare bestämtAutobus (Italien), Mobilités Magazine (Frankrike), Busfahrt (Tyskland), OV-Magazine (Nederländerna), InfoBus (Polen), Infotrucker (Rumänien) samt Carril Bus (Spanien).

I arbetet med att utse vinnaren lägger man fokus på tvärgående hållbarhetsprinciper, i synnerhet förmågan att skapa en positiv bild av fordonet hos allmänheten. Flera olika aspekter vägs in såsom säkerhet, komfort, bullernivåer, komponenternas återvinningsbarhet samt tillverkarens allmänna hållbarhetsarbete. I sin bedömning lyfter ”Sustainable Bus”-prisets jury även fram det breda utbudet av alternativa lösningar för intercitysegmentet.

– Med priset ´Sustainable Bus of the Year 2020´ stärker vi vår position som segmentets ledande aktör med en fullt utvecklad och gedigen lösning från källa till hjul som tar ansvar för miljön. Genom att tilldela vår Crossway Natural Power utmärkelsen har juryns medlemmar erkänt bussens kvaliteter och gjort samma val som alla de operatörer som sedan lanseringen redan valt detta fordon.

Så kommenterade Stéphane Espinasse, IVECO BUS Brand Leader, utmärkelsen vid ceremonin som hölls på Busworld i Belgiens huvudstad Bryssel.

Bilden:
Stéphane Espinasse, IVECO BUS Brand Leader.
Bild: IVECO