Nyheter

Ladda Bilen – bidrag till laddstationer för boende, anställda och privatpersoner

Stöd till laddstationer är en av flera åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid. Ladda Bilen-stödet ingår i en strategi för att skapa en bredare nationell laddinfrastruktur för el- och elhybridbilar, med målet att enklare kunna ladda sitt fordon.

Ladda bilen är ett särskilt investeringsstöd som riktar sig till organisationer, företag, kommuner, stiftelser, samfälligheter och föreningar som vill installera laddningsstationer för laddbara bilar som ska användas av dem själva.

Det gäller till exempel laddningsstationer som installeras för en bostadsrättsförenings medlemmar, på ett företags personalparkering, för företagsfordon eller för privatpersoner som vill sätta upp laddningsstationer vid bostaden.

– Det enklaste och snabbaste sättet att ansöka är via Naturvårdsverkets webbplats. För att kunna ansöka krävs Bank-ID. Vi tar emot ansökningarna löpande, formuläret är öppet för ansökningar så länge som det finns medel. Kom ihåg att ansökan om bidrag måste skickas in senast sex månader efter att installationsarbetet har slutförts, säger Tomas Hallqvist, enhetschef Verksamhetsstödsenheten vid Naturvårdsverket.

Tidigare ingick denna typ av laddinfrastrukturstöd i Klimatklivet. I syfte att förenkla har regeringen beslutat om särskilda regler för dessa. Bestämmelserna gäller enligt en ny förordning (2019:525) om statligt stöd för installation av laddningspunkter för elfordon . För den som vill söka stöd till publik laddningsstation, det vill säga de som är tillgängliga för allmänheten, finns stöd att söka hos Klimatklivet.

Bild: Goran Horvat