Nyheter

Lika viktigt som att byta till vinterdäck: kontrollera bilbatteriet inför vintern

Batteriproblem ligger bakom 42 procent av alla motorhaverier. Varmare temperaturer under sommaren ökar risken för incidenter under vintern – kontroller i samband med byte till vinterdäck en viktig åtgärd.

Enligt Europas största bilägarorganisation ADAC är problem med bilbatteriet den främsta anledningen till motorhaverier. Hela 42 procent av alla insatser som organisationens flotta av vägassistansfordon genomförde under 2018 föranleddes av batteriproblem.*

Nu rekommenderar batteritillverkaren Clarios att samtliga bilägare kontrollerar sina bilbatterier i god tid inför vintern:

– Alla bilförare som vill ta sig genom vintern på ett säkert sätt borde kontrollera bilens batteri – förslagsvis i samband med att de byter till vinterdäck. Många glömmer batteriet som i själva verket spelar en stor roll för säkerheten, förklarar Christian Rosenkranz, chef för utveckling på Clarios.

Bilbatterier håller igång olika elektroniska funktioner som assistanssystem, AC och stolsvärme. Samtidigt påverkas batteriernas livslängd av allt varmare temperaturer under sommaren. När fler människor väljer att ta bilen för att köra kortare sträckor under hösten och vintern leder detta till att batterierna knappt ges möjlighet att ladda upp på nytt.

Om dessutom kylan påverkar batteriet när motorn startas kan detta leda till att ett gammalt eller slitet batteri slutar att fungera. För bilförare kan detta innebära långa väntetider i kylan innan assistans anländer.

– Att kontrollera bilbatteriet bör vara en rutin på samma sätt som att byta olja, testa bilens belysning eller AC-service, betonar Rosenkranz.

Låt experterna sköta jobbet

Bilens sofistikerade mjukvarusystem är en av anledningarna till att experter bör ta hand om ett byte av bilbatteriet. Om kraftförsörjningen stoppas kan detta leda till att data går förlorad och mjukvaran måste installeras om. I många fordon behöver det nya batteriet dessutom registreras i fordonets system.

* Källa: Tyska bilägarorganisationen ADAC

Bild: Clarios