Nyheter

Hallandstrafiken och Nobina tecknar avtal

Igår, tisdagen den 22 oktober, träffades Hallandstrafiken och Nobina för att fullfölja avtalstecknandet rörande stad- och regionbusstrafik i hela Halland de kommande tio åren, med start 15 juni 2020.

Hallandstrafiken har genomfört en omfattande trafikupphandling för både den så kallade allmänna kollektivtrafiken, samt för skolbusstrafiken i Hallands län. Nobina fick uppdraget att köra all stadstrafik i länet, samt regionbuss i huvudlinjer – där flest kunder reser.

– Avtalet andas samverkan och skapar bra förutsättningar för en bra dialog rörande att både utveckla trafiken på sikt, men även omhänderta frågor som dyker upp i vardagen på ett bra sätt. Ett konkret område som vi vill förbättra i vår samverkan är exempelvis rätt information till våra kunder vid störningar i trafiken och att minimera dessa, så att det alltid ska gå att lita på kollektivtrafiken, säger Andreas Almquist VD på Hallandstrafiken.

I början av sommaren kommer de nya bussarna successivt att rullas ut. Bussarna kommer ha ny design både utvändigt och invändigt. Både stads- och regionbussar kommer även ha USB laddare och förbättrade interna skyltar med reseinformation. Bussarna kommer även kännas mer moderna och inbjudande att resa med.

– För oss är det ett stort förtroende vi får av Hallandstrafiken att tillsammans leverera en attraktiv, pålitlig och bekväm kollektivtrafik till alla hallänningar. Just nu är vi inne i en intensiv förberedelsefas, och vi ser verkligen fram emot att starta den nya trafiken nästa år, säger Jonas Kempe Marknadsdirektör och vice VD på Nobina Sverige AB.

En stor nyhet blir också att det kommer finnas inslag av elbussar i stadstrafiken. Elbussar kommer rulla i Halmstad, Varberg och Falkenberg på olika linjer. Även Laholm kommer få en elbuss i den kommande stadstrafiken – stationspendeln som kommer gå fram och tillbaka till tågstationen. All övrig trafik kommer dessutom köras på förnyelsebara bränslen.

– Det är ett sätt för oss att ta ansvar för miljö- och klimat, men även ekonomisk hållbarhet. Det finns även krav på mindre utsläpp av partiklar, vilket leder till en renare miljö och bättre folkhälsa, säger Daniel Bernhardt Enhetschef buss och taxi på Hallandstrafiken och projektledare för trafikupphandlingen.

I det nya avtalet har Hallandstrafiken valt vägen framåt. Avtalet bygger på god samverkan med nära kontaktvägar mellan Hallandstrafiken och Nobina. En viktig del i detta samarbete är att ge föraren rätt förutsättningar för att kunna ge en bra service.

– Tillsammans och med fokus på vår gemensamma kund ska vi bygga den framtida kollektivtrafiken i Halland. Ansvaret för trafiken ligger hos Hallandstrafiken, men det gäller att få med oss den erfarenhet och det engagemang som finns hos Nobina och dess förare och ge dem rätt information och förutsättningar. Vi har redan idag en bra relation och den bygger vi vidare på i kommande avtal och förbättrar. Allt detta samantaget ska leda till att de som reser med oss upplever en bättre service och ett bra bemötande, avslutar Daniel Bernhardt.

Hallandstrafiken AB ägs av Region Halland och omsätter cirka 1 miljard kronor om året. 2017 gjordes 18,6 miljoner resor på våra bussar och tåg. Resandeutvecklingen i Halland är positiv och sedan 2006 har resandet ökat med 63 procent. Huvudkontoret finns i Falkenberg.

Bilden:
Jonas Kempe, vice VD Nobina och Andreas Almquist, VD Hallandstrafiken.
Bild: Hallandstrafiken