Nyheter

Scanias eget acceleratorprogram samarbetar med svenska start-up gruppen SUP46

När Scania drar igång andra omgången av det egna acceleratorprogrammet, Innovation Factory, flyttar den ihop med den svenska tech communityn SUP46.

Syftet med Scanias Innovation Factory är att lyfta fram anställdas idéer och ge medarbetare praktisk erfarenhet av att släppa en ny produkt eller tjänst på marknaden. Innovation sker ständigt på många ställen på Scania, inte minst på Forskning och Utvecklingsdivisionen med 3 800 anställda. Detta program kompletterar företagets mer storskaliga industriella initiativ för innovation med ett entreprenörsperspektiv.

SUP46 har varit verksamt sedan 2013 på den svenska teknik- och innovationsscenen. De arbetar ständigt med att minska gapet och skapa dialog och idéutbyte mellan större företag och start-ups. SUP46 välkomnar nu fyra grupper från Scania till sin inkubator i centrala Stockholm.

– Scania Innovation Factory handlar om att skapa nytt med en närhet till entreprenörskap. Det är en möjlighet för våra anställda att utveckla sina färdigheter som entreprenörer, men vi tror också att det gör vårt företag bättre rustat för framtiden. Konceptet har utvecklats genom åren, och årets samarbete med SUP46 bidrar med ytterligare en dimension när grupperna får arbeta i en omgivning inspirerad av teknik och företagaranda, säger Anton Wieselblad, Innovations Coach på Scania.

Närmare 60 bidrag kom in till Innovation Factory. Medlemmarna i de fyra grupper som blev utvalda via en process liknande draknästet lämna sina ordinarie arbetsuppgifter för att driva projekten framåt de kommande sex månaderna, som en del av deras arbete på Scania. Företaget går också in med ett investeringsbidrag på 500 000 SEK.

De utvalda projekten berör olika affärsområden, ett går till exempel ut på att para ihop servicetekniker med kunder genom gamification och AI; ett annat vill utveckla stöd och garanti för att autonoma fordon ska fungerar i sin dagliga verksamhet; ett tredje vill skapa en funktion för att matcha elfordon med rätt typ av infrastruktur för laddning och ett fjärde vill jobba med att ta fram bättre säsongsanpassning för anläggningsfordon.

– SUP46 var den allra första fysiska communityn som fanns att tillgå för innovatörer och start-ups i Sverige, och genom åren har vi sett hur både företag och start-ups lär av varandra när vi placerar dem på samma ställe och ger dem plats att växa och utvecklas. Vi är glada och hedrade över att samarbeta med Scania och stödja deras grupper på vårt nya kontor i Stockholm. Detta samarbete med en stor aktör inom industrin är det första av sitt slag, och vi är väldigt ivriga att se vad vi kan lära av varandra. Om detta lyckas, öppnar det upp en ny dimension i hur vi kan stödja våra företagspartners, Sebastian Fuchs, VD och en av grundarna av SUP46.

OM SUP46 (Startup People of Sweden)
Startup Hub SUP46 grundaddes2013 för att samla start-up community. Genom ett ekosystem i världsklass av investerare, rådgivare och partners, erbjuds medlemmar en konkurrensfördel. Belägen i centrala Stockholm och Helsingborg, är det hemvist för mer än 150 start-ups och en naturlig mötesplats för start-up communityn. Bara de mest spännande och innovativa företagen erbjuds plats.