Nyheter

Åtta nya trafiksäkerhetskameror söder om Storvik ska rädda liv

Nu sätter Trafikverket upp åtta nya trafiksäkerhetskameror längs väg 68 mellan Dalgränsen och Storvik. Syftet är att människor inte ska dödas eller skadas i trafiken.

Trafiksäkerhetskamerorna bidrar till sänkt hastighet, vilket räddar liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Lägre hastighet innebär dessutom mindre utsläpp av koldioxid.

– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket.

De åtta nya trafiksäkerhetskamerorna sätts upp längs riksväg 68 under sista veckan i oktober på följande platser:

Baggå, norrgående
Bodås, södergående
Hästbo, norrgående
Vallbyheden, norrgående
Vallbyheden, södergående
Berg, norrgående
Berg, södergående
Wij, norrgående

Placering av kamerorna

Kamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.

Planeringen och placeringen av trafiksäkerhetskameror baseras på Trafikverkets och Polisens erfarenhet och kunskap om att just kameror är ett bra verktyg för att dämpa hastigheten på en specifik sträcka. Myndigheterna väljer tillsammans ut lämpliga sträckor där den största effekten kan uppnås, ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.

Trafikanterna förstår att kamerorna räddar liv

Den viktigaste framgångsfaktorn för trafiksäkerhetskamerorna är att trafikanterna förstår att kamerorna räddar liv. Trafikverkets årliga undersökningar visar att drygt 70 procent av svenskarna har en positiv inställning till trafiksäkerhetskamerorna. Den positiva inställningen har varit på en hög nivå sedan starten 2006.

Fakta om trafiksäkerhetskamerorna

Cirka 1800 trafiksäkerhetskamerorna finns idag på de statliga vägarna och de räddar ungefär 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
Trafiksäkerhetskamerorna innehåller både kamera och radar.
Endast de som kör för fort fotograferas.
Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
Kamerorna fungerar både dag och natt, under hela året.