Nyheter

Uppdraget om alternativ linbana i Göteborg är slutfört

I april gav trafiknämnden fem uppdrag om Göteborgs stadslinbana till trafikkontoret. Nu ska trafikkontoret redovisa uppdragen till trafiknämnden.

Onsdagen den 30 oktober kommer trafikkontoret att redovisa de fem uppdrag som trafiknämnden gav i april i anknytning till Göteborgs stadslinbana. Uppdragen är:

• Att, tillsammans med Västtrafik, studera alternativa utformningar och inriktningar för en alternativ linbana med minst en halverad investeringsvolym jämfört med nuvarande prognos (4 080 MSEK), och kraftig minskning av driftskostnad, samt genomföra en bedömning av möjlig annan finansiering (via exploatering, EU-bidrag, statsavtal m.m.), och en översyn av tidplanen för en möjlig tidigarelagd trafikeringsstart.

• Att, tillsammans med Västtrafik, utreda alternativa kollektivtrafiklösningar i stråket, och presentera detta senast i oktober 2019.

• Att tillsätta en referensgrupp till det arbete som utförs av trafikkontoret och Västtrafik. Referensgruppen ska bestå av intressenter och representanter från näringslivet i stråket.

• Att initiera en dialog mellan parterna som ingått avtalet om linbanan utifrån eventuellt förändrat innehåll i avtalet.

• Att genomföra en analys av den felberäkning i kostnadsuppskattningen som medförde att kostnader som uppskattades till 1,1 miljarder blev drygt 4 miljarder.

Läs mer här:

Bild: Anders Puhang