Nyheter

”Flugan” Internet fyller 50 år

Den 29 oktober 1969 skickades världens första meddelande mellan två datorer och resten är historia. Nu fyller internet 50 år.

På 90-talet slog internet igenom med dunder och brak och idag är bara ett fåtal av svenskarna inte uppkopplade.

Utifrån erfarenheterna av det försöket byggde så militären upp sitt nätverk av datorer och döpte det till Arpanet, Advanced Research Projects Agency Network, som startade på hösten 1969. Nätet användes främst till att skicka filer mellan datorer och för utbyte av e-post.

Vid den här tiden användes protokollet NCP, Network Control Protocol för att sköta kommunikationen mellan datorerna.

Vint Cerf skapade Transfer Control Protocol 1974.

Det ersattes 1983 av TCP/IP där TCP, Transfer Control Protocol styr överföringen av data och IP, Internet Protocol, sköter adresseringen. Dessa protokoll skapades redan 1974 av de båda amerikanerna Vinton Cerf och Robert Kahn.

Parallellt och i samarbete med militären hade det amerikanska forskarväsendet genom NSF, National Science Foundation, börjat bygga ett eget nät, NSFNET, som i sin första skepnad stod klart 1986 och blev basen i dagens Internet.

Bild av Pete Linforth från Pixabay