Nyheter

Så gör du din bil redo för vintern

Blixthalkan kommer som en överraskning för många, och det sker flera avåkningar och kollisioner på grund av att sommardäcken fortfarande sitter på. Byt till vinterdäck och vinterrusta bilen i tid.

Behöver du nya vinterdäck?
Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag, men du får sätta på vinterdäcken redan den 1 oktober om väderleken tillåter. Om du kör med dubbade vinterdäck är det viktigt att veta att lokala dubbdäcksförbud kan förekomma på vissa vägar, kontrollera med din kommun om vad som gäller.

Viktigt är också vinterdäckens standard. En hel del olyckor inträffar eftersom däcken inte klarar av underlaget. Många kontrollerar inte däcken och mönsterdjupet på däcken tillräckligt ofta.

– Minimikravet för vinterdäck är tre millimeter, men det ska helst vara fyra eller mer för att vara på den säkra sidan. Det är också viktigt att du har rätt lufttryck i däcken för att de ska ha rätt grepp, du hittar informationen om vilket lufttryck som gäller för din bil i bilens instruktionsbok. Chansa inte med säkerheten och kontrollera dina vinterdäck idag, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If.

De flesta rengör bilen på våren, men det är lika viktigt på hösten.

Om färgen känns grov mot handen längst ner på bildörren behövs en noggrann avfettning, tvätt och polering.

– Polering på hösten är lika viktigt som på våren, även om de flesta bara gör det i april eller maj. Vägsaltet sitter fast på platser där lacken har små bulor. Små lackskador bör också fixas. Oskyddat stål utsätts för rostattacker, säger Johan Granholm.

Om det är kallare än 7-8 grader bör poleringen göras i ett uppvärmt garage för att få bäst effekt.

Kontrollera batteriet!

Det finns flera saker att tänka på när du förbereder din bil för vintern. En kontroll av batteriet är bland de viktigaste.

– Om du vet att du kommer att köra mycket under vintermånaderna, så gör du livet enklare genom att förbereda batteriet. Ett batteri som fungerar bra på sommaren kan vara helt dött en morgon med extra kyla, säger Johan Granholm.

Den viktigaste punkten är att underhållsladda batteriet före vintern. Skaffa en batteriladdare och sätt batteriet på underhållsladdning över natten. För några hundralappar får du också en enkel enhet som testar om batterispänningen är tillräckligt bra. Du kan också kontakta en bilverkstad som kan kontrollera detta åt dig.

Vad sägs om oljan?

Ett vanligt tips före vintern är att byta motorolja. Men det beror lite på.

– De flesta nyare bilar har en syntetisk olja som klarar vintern bra. Nya bilägare följer vanligtvis serviceintervallen, som bland annat tar hand om oljebyten. Men om du har en bil som är åtta till tio år eller äldre, kanske du har börjat ta lite lättare på den vanliga servicen, säger Johan Granholm.

Olja som inte byts ut årligen riskerar att skada motorn då smörjningen inte fungerar som den ska. Det är viktigt att bilen servas enligt tillverkarens rekommendation för att undvika onödiga problem. Information om när bilen ska servas finns i bilens bruksanvisning.

Om du inte vill eller kan serva din bil själv, så erbjuder din bilverkstad troligen en service som innehåller de vinterförberedelser som behövs.

Vad mer rekommenderas?

Vindrutetorkare: Dags att byta till nya torkarblad? Hösten och vintern är en tung tid för gummit i torkarbladen. Slitaget beror mycket på saltning, snö och andra vinterförhållanden, och inte minst hur många gånger torkarna har fryst fast under vintern.
Spolarvätska: Spolarvätskan måste tåla kyla. På förblandade spolarvätskor står det vilken temperatur den tål. Om du åker till fjällen eller om det är en stark kyla kan du använda spolarvätska som tål lägre temperaturer.
Kylarvätska: Om det har gått länge sedan kylarvätskan har bytts kan fryspunkten kan ha blivit för låg för en kall vinterdag. Om du servar din bil enligt fabrikantens serviceintervall är det troligtvis okej. Om du är osäker på om kylarvätskan är i ordning eller inte, kontakta en bilverkstad som kan kontrollera detta åt dig.

Klarar batteriet kylan?

Ett batteri laddas ur snabbare i kyla, byt vid behov.
Kontrollera att batterivattnet täcker cellerna.
Se till att batteriet är rent så fungerar det bättre.
Underhållsladda batteriet vid behov.
Har du en elbil? Om du parkerar utomhus är det exempelvis bra att alltid ansluta bilen till laddaren så att du kan förvärma bilen och batteriet innan avfärd för att maximera räckvidden.
Tänk även på att elbilens räckvidd minskar vid kyla. Vänta inte för länge med att ladda när du är ute och kör, vår rekommendation är att du inte låter batteriet sjunka under 20-30 % innan du laddar. Det är alltid bra att ha lite extra räckvidd ifall det blir köbildning efter en olycka så att du klarar dig till nästa laddstation.

Fixa greppet med grus i petflaska

Förvara en plastflaska med grus i bilen. Gruset är bra om man har kört fast, men kan också användas i förebyggande syfte. Häll ut lite grus vid däcken när du ska parkera på kvällen. Ställ sedan bilen på gruset så kommer du loss lättare nästan morgon, oavsett temperatur eller väder, tipsar Johan Granholm.

Säkerhetsutrustning som är viktig att ha i bilen

Varningstriangel ska alltid finnas med i bilen.
Isskrapa och snöskyffel.
Startkablar. Om du eller någon annan behöver starthjälp.
Extra filt och varma kläder.
Reflexväst. Tänk på att du syns extremt dåligt i vintermörkret när du rör dig runt bilen vid vägen.
Förbandsväska
Ficklampa och extra batterier
Bogserlina.

Bild: If