Nyheter

Traderas succéår – slår rekord i trafik och försäljning

Förra året gjorde Tradera ett rekordår då de sålde för totalt 1,76 miljarder kronor. De senaste 365 dagarna har Tradera haft 276 miljoner besök*. Nu har e-handelsjätten slagit ett nytt rekord gällande försäljning och besökare på en dag.

I söndags kom 1,14 miljoner besök till Tradera. Det tidigare rekordet för antal besök på en dag låg på 1,06 miljoner från september i år. Hittills i år har försäljningen vuxit med 13 % jämfört med samma period i fjol. Dessutom slog Tradera försäljningsrekord i söndags och försäljningen uppgick till den högsta någonsin.

– Denna fina utveckling för Tradera befäster en trend vi sett under en längre tid – att svenskarna allt mer ifrågasätter sin nykonsumtion och börjar handla mer begagnat, säger Sofia Hagelin, presschef för Tradera.

En undersökning som genomfördes i december av Novus på uppdrag av oss på Tradera visade att 36 procent av svenskarna känner sig konsumtionströtta. De vill inte handla fler nya saker. En annan undersökning som gjordes på uppdrag av Världsnaturfonden förra året visade att 54 procent av svenskarna kan tänka sig ett konsumtionsfritt år där de endast köper förbrukningsvaror som mat.

­– Tradera har drivit cirkulär konsumtion i 20 år, men frågan har aldrig varit mer aktuell än i dag. Det är grymt kul att se att allt fler svenskar hoppar på tåget, säger Sofia Hagelin.

*med besök avses Google analytics sessions

Här är 3 tips från Tradera

Återvinn dina kläder istället för att slänga dom i soporna, i Sverige slänger 7 av 10 sina kläder istället för att ge dem nytt liv.
Hänger det plagg i garderoben som du inte har använt? Inte konstigt, i genomsnitt köper vi 13 kilo nya kläder och textilier per person årligen, utav det används nästan en tredjedel aldrig. Rensa igenom höstgarderoben och skänk eller sälj det du inte använder, så bidrar vi alla till mer hållbart mode.
Om du inte känner dig redo för att återvinna dina plagg så ge dem en andra chans istället för att slänga eller köpa nya. Om vi använde våra plagg tre gånger längre än snittet idag så kan vi uppnå 65% mindre klimatpåverkan tillsammans.

Fakta om vår konsumtion

7 av 10 slänger kläder istället för att återvinna.

65 % mindre klimatpåverkan kan uppnås genom att använda ett plagg tre gånger längre än snittet idag.

1000 mil bilkörning motsvarar en genomsnittlig familjs klädesrelaterade koldioxidutsläpp under ett år. Det är lika långt som att köra mellan Ystad och Haparanda 6 gånger.

8 % av de globala utsläppen står klädindustrin för. Det innebär att om klädindustrin vore ett land skulle den ligga 3:a på listan av de som står för mest utsläpp, efter Kina och USA.

I Sverige köper vi i genomsnitt drygt 13 kilo nya kläder och textilier per person och år. Nästan en tredjedel av det som köps används inte.

Modeindustrin står för 20% av det globala avloppsvattnet.

En mobiltelefon som väger 169 gram ger upphov till 86 kilo avfall i produktionsledet.

Klädproduktionen fördubblades mellan 2000 och 2014.

Bild: Tradera