Nyheter

Hyundai accelererar utvecklingen av vätgasteknologi

Hyundai Motor annonserar nyckelinvesteringar i tre vätgasorienterade bolag – Impact Coatings, H2Pro och GRZ Technologies för att stärka sin position som global ledare inom ekosystem för vätgasdrivna fordon.

Investeringarna sker i en tid då efterfrågan på bränslecellsteknik ökar allt mer. Samarbetet med dessa tre branschledande bolag kommer göra det möjligt för Hyundai att expandera sin infrastruktur inom vätgas och samtidigt höja effektiviteten på tillverkning av Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV).

– Våra investeringar i de här innovativa företagen kommer sänka produktionskostnaderna för bränslecellsfordon, förbättra säkerheten och även medföra mer överkomliga priser för vätgasinfrastrukturen,” säger Youngcho Chi, VD och Chief Innovation Officer på Hyundai Motor Group.

– Genom dessa samarbeten hoppas vi kunna påskynda det redan utbredda och ökande införandet av väteteknologin genom att göra FCEV:s mer tillgängliga för våra kunder.

Impact Coatings
Impact Coatings AB är ledande leverantör av PVD-baserade beläggningslösningar som används i bland annat vätgasdrivna bränslecellsfordon. Det svenska företagets keramiska beläggningar är kostnadseffektiva ersättningar för de ädelmetaller som används i bränslecellproduktion. Genom det nya utvecklingsavtalet kommer Hyundai och Impact Coatings gemensamt att undersöka och forska kring en ny generation av material, processer och utrustning för applicering på s.k. bipolära flödesplattor inom en mängd olika applikationer, inklusive bränsleceller och vätgasproduktion. Impact Coatings har huvudkontor i Linköping och kommer som en följd av samarbetet även etablera fysisk närvaro i Sydkorea.

H2Pr
H2Pro är en israelisk start-up som utvecklade E-TAC (Elektrochemical, Thermally Active Chemical), en effektiv, säker och prisvärd vattendelningsteknik. H2Pros teknik gör det möjligt för Hyundai att sänka kostnaden för vätgasproduktion, vilket i sin tur kommer att sänka priset på väte för slutkunderna. Det här blir Hyundais andra investering i start-upen sedan bolaget offentliggjorde det första samarbetet i november, 2018.

GRZ Technologies
GRZ Technologies är ett Schweiz-baserat företag, specialiserat på energilagring i form av väte. Företagets teknik lagrar vätgas säkrare med lägre tryck och högre densitet. Samtidigt är den egenutvecklade komprimeringsteknologin också är billigare. Hyundais avtal med GRZ påskyndar företagets ansträngningar för att kommersialisera väteinfrastruktur och göra den tillgängligare för kunderna.

Hyundai är global ledare inom utveckling av bränslecellsteknologi. Redan 2013 blev företaget världens första biltillverkare att kommersialisera vätgasdrivna bränslecellsbilar genom introduktionen av ix35 Fuel Cell. Hyundais andra generation bränslecellsbilar, nya NEXO är en SUV med räckvidd på över 609 km och släpper endast ut vattenånga samt renar luften under färd. Utvecklingen av bränslecellsteknologin är en naturlig del i Hyundais fokus på innovation för en hållbarare framtid – Next Awaits!

Bild: Hyundai