Nyheter

Vägarna i Polen blir säkrare med teknik från Ramboll

Polens vägar blir säkrare med ett kontrollsystem för vägmarkeringar från svenska Ramboll. Den unika tekniken innebär att vägmarkeringarnas funktion granskas kontinuerligt för att säkerställa synbarheten och därmed förebygga trafikolyckor.

RMT-systemet (Road Marking Tester) integreras i mätbilar som fullt automatiserat mäter i trafikhastighet utan störningar för andra trafikanter.

– Innan vi utvecklade RMT-systemet genomfördes mycket kontroller med handburna instrument, vilket både var tidskrävande, obekvämt och osäkert för de som utförde arbetet och inte alls gav lika bra resultat. Det tog oss 5–6 år att utveckla tekniken och vi la mycket resurser på en idé vi verkligen trodde på. Det har gett resultat och nu fem år senare är vi fortfarande ensamma om den samtidigt som vi kontinuerligt utvecklar den, säger Peter Ekdahl, chef för RST (Road Survey Technology) på Ramboll.

En effektiv och heltäckande kontroll av vägmarkeringar säkerställer en bättre kvalitet på vägmarkeringarna och skapar även möjligheter för moderna bilars säkerhetssystem att fungera som det är tänkt. Bilarnas självkörande funktioner baseras till stor del på tydliga vägmarkeringar, inte bara under dagtid utan också när det är som viktigast – i mörker och vid regn, vilket utan RMT-teknik är svårt att kontrollera på ett bra sätt.

Utrustningen kommer att användas av vägmyndigheten i regionen Rzeszow. Både för att kontrollera att entreprenörens jobb utförts korrekt och för att granska slitage av vägmarkeringar som underlag för underhållsplanering. Det är det sjunde RMT-systemet Ramboll säljer till Polen.

– Nu har fler än hälften av alla polska regionala vägmyndigheter tillgång till RMT-utrustning från Ramboll. Vi har även i egen regi utfört mycket omfattande mätningar i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Det känns bra att vara med och bidra till en ökad vägsäkerhet och en bättre arbetsmiljö för de som ska utföra kontrollerna. Dessutom har vi bidragit till en mer rättvis marknad i Polen för seriösa och kvalitetsmedvetna aktörer, säger Peter Ekdahl.

RMT-systemet ska levereras i mitten av mars 2020.