Nyheter

Siljum Mekan blir Siljum

Efter 50 år som legotillverkare med en liten andel egna produkter valde Siljum Mekan att satsa enbart på egen utveckling och tillverkning av redskap för entreprenadmarknaden. För att markera det byter nu företaget namn till Siljum.

– Eftersom vi helt slutat med legotillverkning är vi inte längre en mekanisk verkstad. Med namnbytet vill vi signalera att vi är en renodlad redskapstillverkare med egen produktutveckling, säger Alf Spets som är vd på Siljum.

Förutom namnbytet och en ny logotype märks förändringen i företagets nya motto – ”Utrustning för en säkrare infrastruktur”. Siljum ska vara en teknikledande utvecklingspartner av redskap för entreprenadmaskiner, och bidra till ett effektivt underhåll av gator, vägar och anläggningar för att samhället ska fungera.

Siljum uppfann Multiskopan redan i början av 1980-talet. I dag fortsätter utvecklingen av den med modellen D-edition. Skopans vinge är friflytande och kan läggas på en trottoarkant. Det går att vinkla upp skopan och samtidigt ha anlägg längs hela vingbredden på vingens slitstål.

Multiskopans hydraulsystem har utvecklats för att få en mer distinkt rörelse och slippa återfjädring när man kör klaffarna.

Modulbyggda plogar

På plogsidan har Siljum utvecklat nästa generation av Multiplogen. De olika plogmodellerna i serien byggs av moduler.  Modulerna består av en mittdel, fyra vingmodeller, två hydraulpaket samt två varianter av främre och bakre ram.

– Då vi kan bygga flera olika modeller med samma komponenter blir det billigare att bygga plogarna vilket gör att vi kan hålla nere priset, förklarar Alf Spets.

De modulbyggda plogarna ska provköras kommande vinter och kommer att släppas på marknaden 2020.

Plogarna i nuvarande serien Multiplog X-line har en fjädrande vinge med positiv skärvinkel. Den lämpar sig för plogning av stora planer då vingen följer planens bombering. Den passar även för plogning i stadsmiljö, då vingen kan läggas upp på trottoaren samtidigt som vägbanan plogas.

Multiplogarna i X-line har en hydrauliklåda där alla vitala hydraulikkomponenter och slangar har samlats, för att skyddas mot väder och vind. Det gör det även enklare att serva hydrauliken. Allt sitter lättöverskådligt och man slipper ha lösa slangar mellan komponenter ute på plogen. Denna lösning följer nu med till den nya modulbyggda plogserien.

Planeringsskopor i Hardox

Siljum har även utvecklat en premiumserie planeringsskopor. Den kraftiga ryggen och slitstålet på undersidan är konstruerade i Hardox 450. Det gör att skoporna har fått SSAB:s kvalitetsmärkning ”Hardox in my body”. Planeringsskoporna finns i fyra modeller med bredderna 2 700, 2 850 och 3 000 millimeter.

Skopan med bredd på 2 850 finns även som långbottnad skopa med ett djup på 1 700 millimeter, att jämföra med standarddjupet som är 1 500 millimeter.

– Det extra djupet är för att föraren alltid ska kunna se skopans hörn från sin plats i hytten, påpekar Alf Spets.