Nyheter

AI för byggbransch och infrastruktur

”Data Literacy” – ökad dataläskunnighet stod i fokus på dataanalysföretaget Qliks event Data Revolution Tour i veckan på Ouality Hotel Friends Arena i Solna.

– Det kan jag verkligen tänka mig är relevant i byggbranschen. Det är ju inte folk som sitter framför datorn hela dagarna.

Det sade Dan Sommer, global chef för market intelligence på Qlik, och en av talarna på Data Revolution Tour, till Stordåhd Kommunikation efter sitt framträdande på Quality Hotel.

Att läsa in, arbeta med, analysera och argumentera med hjälp av data. För dataanalysföretaget Qlik och dess global chef för market intelligence, Dan Sommer, betyder det att behärska hela ”informationsvärdekedjan”.

– Att vara duktig på alla fyra punkterna. Det är dataläskunnighet!

Dan Sommer har inga problem med att se vad det här kan betyda för byggbransch och infrastruktur. Exempelvis i ett gigantprojekt som Förbifart Stockholm.

– Så att det inte blir flaskhalsar. Det är en stor grej som dataanalys kan hjälpa till med. Framförallt i extremt stora byggprojekt.

Qlik grundades för 20 år sedan i Lund. Idag ett globalt dataanalysföretag med miljardomsättning och huvudkontor i USA.

– Jag har för mig att första kunden var Tetra Pack…

Forskning och utveckling inom AI (Artificiell Intelligens) sker fortfarande främst i Sverige.
Första profilprodukten QlikView har utvecklats till mer användarvänliga QlikSense.

– Nästan som ett bibliotek av tillgänglig data.

Att ha tillgång till enorma mängder data – men inte besitta kunskap att rätt använda och förstå den – innebär stora risker, varnar Dan Sommer.

– Som att springa 200 kilometer i fel riktning! Därför är det extremt viktigt att det här med dataläskunnighet kommer upp på agendan, redan på skolnivå.

Datavärde

På veckans Data Revolution Tour presenterade Qlik en stor rapport som visar betydelsen av just ”Data Literacy”.

Rapporten visar att de företag som kommit längst i dataläskunnighet samtidigt ökat med tre till fem procent i marknadsvärde.

Qliks reaktion på rapporten är initiativet ”Data Literacy”, med bland annat gratis datakurser.

– Vi bjuder in företag som är intresserade och som kan ansluta sig till det här initiativet, säger Dan Sommer, global chef för market intelligence på dataanalysföretaget Qlik.

Bilden:
Global chef för market intelligence Dan Sommer, Qlik.
Bild: Qlik