Nyheter

Alstom installerar ERTMS signalsystem ombord första testtåget i Norge

Alstom utrustar första testtåget, ett Di8 lokomotiv som ägs av Vy, med ombord signalutrustning i depån vid Grorud nära Oslo. Detta är den första installationen som är del av det stora norska ramavtalet för ombord signalutrutning på 467 tåg av 55 olika typer.

Serieinstallationerna påbörjas sen 2021 och de första tågen i kommersiell service som kör med ERTMS i Norge planeras till 2022. Hela den norska flottan kommer att vara färdigutrustad till 2026.

Alstom kommer att installera ett dubbelsystem som låter tågen köra på befintliga linjer med ATC-2, samtidigt som de också kan köra på de linjer som efterhand utrustas med ERTMS Level 2. Designen av det dubbla systemet minimerar hårdvaran genom att tågen kan dela några av ombord-komponenterna som till exempel balisantenner, hjulsensorer och vissa säkerhetssystem.

Kontraktet för ombord-signalsystemet skrevs under i juni 2018 och består av ett ramavtal med 14 olika fordonsägare som förhandlades fram av Bane NOR på uppdrag av dessa fordonsägare.

Depån där installationerna nu utförs ligger nära Campus Nyland, som är ett test-, utbildnings- och kompetenscenter som nyligen invigdes av Bane NOR.

– Vi är väldigt glada att vi nu startar nästa fas av projektet och börjar installera utrustning på första fordonet och öppnar upp i depån. Det nya signalsystemet kommer att bidra till att göra det norska järnvägsnätet mer effektivt och pålitligt. Det kommer också att minska förseningar för passagerarna och godstrafiken, samtidigt som det garanterar högsta säkerhet, säger Rob Whyte, Managing Director Alstom Norden.

– En lyckad implementering av ERTMS förlitar sig på att fordonen är klara att köra. Alstom är den ledande leverantören av ombord-utrustning. Jag är övertygad om att Alstom kommer att lyckas med den tekniska lösningen, levererad i tid, lika väl som de fysiska installationerna. Jag är mycket glad att de är med på tåget, så att säga. De norska fordonsägarna litar på Alstom, säger Sverre Kjenne, Executive Vice President Digitalisation and Technology, Bane NOR.

Alstoms Atlas-system är världsledande för ombord ERTMS-utrustning: systemet används för 70% av alla ombordsystem för ERTMS Level 2 i drift i världen. I över 20 länder har tåg med Atlas-utrustning kört mer än 150 miljoner kilometer. Alstom har också levererat världens första ERTMS Level 3 för kommersiell service.

Foto: Erland Rasten