Nyheter

Eggvena Schakt satsar på Liebherr 924 WLC

När Benny Andersson skulle investera i ny grävmaskin föll valet på Liebherrs 27-tonnare R924 WLC. Han kör nu den först levererade maskinen ur G8-serien i Sverige, och den är utformad exakt som han vill ha den.

Att Benny skulle välja en Liebherr var ingen självklarhet. Men provkörning och rekommendationer från en kollega, avgjorde saken.

– Mest imponerad är jag nog över hyttkomforten. Den här maskinen har en rymlig hytt med mycket låg ljudnivå och så här långt är alla erfarenheter av 924:an bara goda, säger han.

Han pekar också på den höga stabilitet som den kraftiga undervagnen ger.
Benny valde nämligen att utrusta sin 924 med en WLC undervagn (Wide Long Crawler) med 750 mm breda plattor. Samma vagntyp är standard på den större 29-tonnaren R926 från Liebherr. Syftet med den kraftiga undervagnen är att få hög stabilitet och mycket god bärighet.

På liknande sätt har Benny Andersson gjort egna val på ytterligare ett 20-tal olika punkter. Det handlar om exempelvis led-belysningen, belysning i service- och motorutrymmen, larvstyrning i spakarna, premiumstol, HD-kamera på stickan, Engcons tiltrotator, fästen och Oilquick, Moba GPS-utrustning, gråmålad hytt och mycket mera.

– Jag har fått maskinen precis som jag vill ha den. Ett tillbehör jag är väldigt nöjd med är den specialbyggda planeringsskopan på 1550 liter. Den ger mycket bra kapacitet, säger han.

Benny Andersson driver Eggvena Schakt tillsammans med Daniel Gustavsson. Med dem själva inräknade har företaget sex anställda. I maskinparken finns ytterligare två grävare, varav en i 14-tonsklass och en på drygt 20 ton. Dessutom har de två jordbrukstraktorer med schaktkärror och en maskintrailer, som de mindre grävarna kan flyttas med.

Trots ganska få anställda och en relativt blygsam maskinpark så utmanar Eggvena Schakt de större företagen i branschen:

– Vi kör inte bara som underentreprenörer, eller på mindre jobb. Vi räknar på egna entreprenader, hittills runt 5-7 miljoner kronor. Det lyckas ibland och skapar förutsättningar för oss att tjäna lite bättre och få utlopp för vår kreativitet och viljan att växa. I år omsätter vi cirka 15 miljoner kronor, berättar Benny Andersson.

– Med egna entreprenader blir vi även mer intressanta som arbetsgivare. Vi har nu en fantastiskt bra och lojal personal som stannar kvar hos oss. Det är vi väldigt glada för, säger han.

De egna resurserna räcker dock inte riktigt till för alla pågående arbeten, och då hyr Eggvena in andra maskiner med förare.

Under hösten 2019 befann sig Benny med den nya Liebherrmaskinen på det stora industriområdet Viared väster om Borås för att arbeta med en markentreprenad för en lagerbyggnad.

– Vår nya Liebherr är optimal i mina ögon. Den rår på volymarbeten men fungerar också för att småpyssla. Om man räknar grävmaskinens grävkapacitet i ton per liter bränsle, så får man ett rättvisande mått på den goda driftsekonomin.

– Det är också tryggt att veta att servicen från Liebherr Sverige fungerar klanderfritt, säger han.

Bilden:
Fantastiskt skön hytt, hög stabilitet och elservostyrt hydraulsystem som svarar direkt på spakutslagen – det är några av fördelarna som Benny Andersson pekar på.
Foto: Mats Thorner

FAKTA LIEBHERR R924 G8 WLC, Eggvena Schakt AB:
Liebherr R924 WLC ur generation G8 uppfyller kraven för utsläppsstandarden Steg V. Maskinen har nytt hydraulsystem som styrs med elservo, vilket både ger utökade och enklare inställningsmöjligheter, samt gör att maskinen svarar snabbare på spakutslagen.
Maskinvikt: 26,6 ton
Motor: 4-cylindrig Liebherr D924 A7-04, 4,5 liter
Effekt: 129 kW (175 hk)
Hydraulik: Elservostyrd ”Positive Control”
Bredd: 3425 mm
GPS-system: Moba
Snabbfäste: Oilquick
Tiltrotator: Engcon 233