Nyheter

IP-Only och GlobalConnect planerar att fusionera: Vill skapa norra Europas ledande leverantör av digital infrastruktur

Idag meddelar EQT Infrastructure att de avser att fusionera IP-Only och GlobalConnect för att skapa den ledande leverantören av digital infrastruktur i norra Europa. Det nya företaget kommer att erbjuda ett gränsöverskridande fibernätverk till företag, offentliga verksamheter och konsumenter. Martin Lippert, VD för GlobalConnect, kommer att leda den nya organisationen.

– Vi fusionerar IP-Only och GlobalConnect för att skapa den ledande leverantören av digital infrastruktur och digitala tjänster till företag, offentliga verksamheter och privatpersoner i Norden och norra Tyskland. Till vårt förfogande har vi marknadsledande räckvidd, produkter och kompetens. Tillsammans kan vi påskynda utbyggnaden av vår infrastruktur och erbjuda våra kunder framtidssäkra produkter och tjänster, säger Martin Lippert, VD för GlobalConnect.

Frida Westerberg, som har varit VD för IP-Only i två år har i och med dagens nyhet tagit ett beslut om att lämna IP-Only, men kommer att fullfölja sitt åtagande fram till dess en ny organisation är på plats.

– Baserat på bolagens liknande strategi och tillväxtambitioner ser vi att en sammanslagning av IP-Only och GlobalConnect är ett naturligt nästa steg i vår strategi att bygga den ledande leverantören av fiberbaserad datakommunikation och molnbaserad infrastruktur i norra Europa. Den nya gemensamma organisationen och de kombinerade fibernätverken skapar förutsättningar för en attraktiv marknadsposition i regionen och vi kommer att fortsätta investera i bolaget för att ytterligare förbättra kunderbjudandet. Eftersom Frida Westerberg lämnar sin tjänst som VD för IP-Only skulle jag även vilja tacka henne för sitt enastående arbete med att ta IP-Only dit bolaget är i dag. Jag önskar henne stort lycka till med framtida uppdrag, säger Masoud Homayoun, partner på EQT och investeringsrådgivare för EQT Infrastructure.

– IP-Only och GlobalConnect har gemensamma ambitionsnivåer. Tillsammans har vi också tillräckligt med resurser för att bli en banbrytande marknadsaktör och leverera ännu bättre lösningar till våra kunder. Jag ser verkligen fram emot att sätta igång, säger Martin Lippert, VD för GlobalConnect. 

Fusionen möjliggör ännu snabbare tillväxt och utbyggnad av robusta fiber-till-hemmet-lösningar. Den nya gemensamma organisationen blir den enda leverantören som kan möta den växande efterfrågan från internationella bolag av stabil och säker uppkoppling över hela norra Europa.

Det planerade samgåendet mellan IP-Only och GlobalConnect innebär inga ändrade planer vad gäller IP-Onlys fortsatta ambitioner och åtaganden – att bygga fiber till svenska hushåll och leverera stabil digital infrastruktur och nätnära tjänster till företag och organisationer.

Under de kommande månaderna kommer en ny organisationsstruktur att utformas. Under tiden fortsätter bolagen att verka som två separata enheter med separata namn och varumärken tills vidare.

Under 2017 förvärvade EQT Infrastructure III danska GlobalConnect och i maj 2018 norska Broadnet. Samma år slogs bolagen samman under namnet GlobalConnect. EQT Infrastructure IV (tillsammans med EQT Infrastructure III ”EQT Infrastructure”) förvärvade svenska IP-Only i juni 2019.