Nyheter

Scania introducerar ny etanolmotor

Breddat utbud av förnybara lösningar: Scania introducerar 9-liters ED95 bioetanolmotor.

Ny 280 hk ED95-motor utökar Scanias förnybara program. Rak, femcylindrig 9-litersmotor för Euro 6 med XPI-insprutning och enbart SCR. Bioetanol minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent, beroende på bränslevariant. Ett mångsidigt tillskott till Scanias motorprogram som gör att fler lastbilstyper kan specificeras för fossilfri transport.

Scania utökar bioetanolprogrammet med en ny, 9-liters rak femma för ED95 som kompletterar den redan populära 13-litersmotorn på 410 hk.

Scanias bioetanolmotorer arbetar enligt dieselprincipen och har samma goda körbarhet som alla Scanias motorer. Etanol i olika former är världens mest spridda förnybara bränsle och framställs i stora mängder. Det kan ge betydande minskningar av koldioxidutsläppen från lastbilstransporter här och nu, till en låg kostnad och utan större anpassningar från åkarens sida.

Den nya 9-liters bioetanolmotorn passar för många olika tillämpningar, särskilt i stadsmiljö. Effekten är 280 hk och vridmomentet 1400 Nm redan vid 1000 r/min – typiskt för en motor utvecklad enligt Scanias lågvarvsfilosofi. Motorn använder kompressionständning och ett utsläppshanteringssystem med enbart SCR.

– Det här är ett användbart tillskott till Scanias utbud på marknader där etanol finns tillgängligt, säger Anders Lampinen, ansvarig för ny teknik på Scania Trucks. Etanolbränsle är relativt enkelt att framställa ur olika råmaterial och kan lagras och distribueras på samma sätt som diesel. När det dessutom ger möjlighet att minska koldioxidutsläppen med upp till 90 procent till en låg kostnad, förstår man varför kundintresset för ED95 ökar snabbt.

Den nya motorn har variabel turbogeometri och högre kompressionstal, vilket minskar bränsleförbrukningen. Den kan kombineras med samtliga Scanias hyttserier (L, P, G, R och S), automatiserad eller manuell växellåda och Scania Retarder. Fyra olika bränsletankar finns tillgängliga, där den största rymmer 588 liter. Bränslet ED95 består av 95 procent etanol och 5 procent tändförbättrande och smörjande tillsatser.

– Allt fler åkare ser ED95 som ett effektivt sätt att optimera både totalekonomin och hållbarheten i verksamheten här och nu, säger Anders Lampinen. Etanol är ett lätthanterligt bränsle som fungerar utmärkt i Scanias lastbilar.

Bild: Scania