Nyheter

Cykelfrämjandet och Uber vill att du cyklar i vinter

Idag lanserar Cykelfrämjandet i samarbete med Uber initiativet Cykelvinter. Syftet är att uppmuntra människor att cykla på vintern genom att informera om hälsofördelarna och om hur vintercykling kan bli säkrare både för cyklister, fotgängare och bilister.

Väderförhållanden som regn, snö, dimma och mörker är vanliga gemensamma nämnare för cykelolyckor i Sverige. Samtidigt ökar cyklandet vintertid.

– Den här vintern kommer vi att se fler cyklister på vägarna och en större variation av fordon än någonsin tidigare, vilket gör samspelet mellan trafikanter extra viktigt. Därför har vi dragit igång det här initiativet tillsammans med företag som Uber, som på olika sätt kan bidra till att göra vintercykling roligt och säkert, säger Lars Strömgren, ordförande för Cykelfrämjandet.

Majoriteten av dödsfall bland cyklister sker på grund av kollisioner med motorfordon[2]. Det vill Uber vara med och ändra på. Mobilitetsföretaget lanserade nyligen Bike Lane Alert som vid avstigning uppmärksammar bilpassagerare på närliggande cykelbanor. Inom initiativet Cykelvinter sponsrar Uber med 3000 cykellampor som kommer delas ut till cyklister i Sverige och Finland.

– Som mobilitetsaktör tror och hoppas vi att cykling kommer att fortsätta öka i popularitet. Vi vill dra vårt strå till stacken och göra trafiken säkrare för alla trafikanter genom olika tekniska lösningar och samarbeten med uppskattade organisationer som Cykelfrämjandet, säger Joel Järvinen, Nordenchef på Uber.

Bild: Finska Cykelfrämjandet