Nyheter

Ska ladda mobiler trådlöst från signaler i luften – Vann Growfyrbodal

Årets vinnare av affärsidétävlingen Growfyrbodal är korad. Rymdingenjören Assiye Süer och programmeraren Mohamed Najjar tog hem förstapriset.

Teamet ska utveckla en produkt som använder signaler i luften för att trådlöst ladda elektroniska prylar. Utmärkelsen för årets hållbara affärsidé gick till Crispy Sea UF som tillverkar algchips.

– Vi är så glada för att juryn gillade vår idé och vi känner oss supertaggade för att ta den vidare, säger Assiye Süer från VikingsVolt.

VikingsVolts ska utveckla en produkt som omvandlar wifi-signaler och radiofrekvenser till energi som gör det möjligt att ladda elektroniska prylar trådlöst. Juryns vinnarmotivering löd ”Med en kärnfull och gedigen presentation, ett dedikerat team med relevant kompetens, ser juryn fram emot att följa en spännande resa. Med en imponerande innovationshöjd och med potential på en global marknad”.

– Med vår produkt behöver du inte förlita dig på sladdar utan kan ladda din teknikpryl var du vill. Vi arbetar för en mer trådlös livsstil där återvinning av energi ligger i fokus, säger medgrundaren Assiye Süer.

Algchips från Tanum fick hållbarhetsutmärkelse

Under kvällen delades också utmärkelsen ”Årets hållbara affärsidé” ut. Den gick till en idé som på ett tydligt sätt bidrar till ett hållbart samhälle i linje med de globala målen. Utmärkelsen gick till Chrispy Sea UF från Tanum vars affärsidé bygger på att tillverka algchips från grunden som är helt veganska.

Growfyrbodal har pågått under två månader och totalt har nära 50 tävlingsbidrag skickats in från personer och team runtom i Fyrbodalskommunerna. Av dessa gick elva bidrag vidare till finaldagen där de fick pitcha för en tävlingsjury som utsåg tre finalister. I finalen syntes, förutom vinnarbidraget – Emma Lundgren från Tanumshede med affärsidén ”Mitt barns bok” och Högsäterbaserade Linus Bergman och Marielle Örtengren med affärsidén ”Studio Dalsland”.

Finalisterna fick pitcha på scen under ett öppet finalevent som hölls i Trollhättan på torsdagskvällen. Vinnaren utsågs slutligen av en finaljury bestående av Madelene Näslund som jobbar med entreprenörstävlingen Venture Cup, Elisabet Gustavsson som bland annat drivit upp den prisbelönta reklambyrån Forsman & Bodenfors. Samt Patrik Sjöstrand, Investment manager på Almi Invest.

Affärsidétävlingen Growfyrbodal arrangeras av Innovatum Startup och Almi Väst för tredje året i rad.

Bilden:
Rymdingenjören Assiye Süer och programmeraren Mohamed Najjar tog hem förstapriset med sin affärsidé VikingsVolts.
Foto: Andreas Olsson