Nyheter

Punkteringar är vanligare än vad man tror

Känslan man får när man upptäcker att man har råkat ut för en punktering under färd är allt annan än bra. Att få punktering är aldrig kul, oftast går skadan att lösa snabbt med punkteringsspray eller så ombeds man att laga däcket hos sin lokala verkstad. Ibland går det så långt att man ombeds köpa nya däck.

Men hur vanligt är det med just punkteringar? enligt ABS Wheels senaste undersökning visar det sig att 76% någon gång fått punktering. Endast 24% svarade nej av de 2000 tillfrågade bilisterna.

– Det är intressant data som vi kommer att gräva djupare på, det intressanta är att veta hur pass många av ovanstående som faktiskt köper ett däck eller lagar det, det går förstås inte undvika en punktering helt, men risken kan minskas och skadan minimeras genom att köra lugnt och genom att ha rätt lufttryck berättar Andie Lahdo, ABS Wheels VD.

Vanligaste orsakerna till punktering

Kross av sprängsten vilket orsakar stenpunkteringar.
Glas på gator.
Vassa metallbitar, spikar och skruvar.
Äldre däck får punktering.
Lågprofilsdäck under biltillverkarens rekommendation.

Bild: ABS Wheels