Nyheter

Anders Bagge laddar elbilen säkrare och snabbare med EVlink

Det körs allt fler elbilar på våra vägar, bilar som måste laddas på ett snabbt och säkert sätt. Med hjälp av EVlink laddar man elbilen upp till tre gånger snabbare än i ett vanligt eluttag. Anders Bagge är nybliven ägare av en egen EVlink och ser fram emot att testa alla dess fördelar med en helt ny elbil från BMW.

Idag rullar över 70 000 laddbara bilar på de svenska vägarna och år 2030 räknar man med att de kommer att vara 2,5 miljoner! EVlink hemmaladdare från Schneider Electric kan ladda alla modeller på ett både snabbt och säkert sätt.

EVlink är utformad som en väggbox och kan placeras såväl i garaget som utomhus. Medan det i ett vanligt vägguttag kan ta upp till tolv timmar att ladda en elbil, går det med EVlink på under fyra timmar om man ansluter med 3-fas 16A.

Minst lika viktigt är att laddningen sker på ett säkert sätt och just säkerheten blir betydligt större om du laddar med hjälp av en laddbox istället för ett vanligt eluttag. Ett vanligt vägguttag är inte dimensionerat för att ladda något så krävande som ett elbilsbatteri, värmeavgivningen blir hög och det finns risk för brand. I takt med det ökade antalet elbilar har också mängden tillbud och bränder ökat. Sedan i maj 2018 avråder Elsäkerhetsverket från att man använder vanliga eluttag när man laddar elbilen.

EVlink finns i två styrkor: 1-fas 16A och 3-fas 16A. Genom att styra laddningen så att man laddar på tider när husets övriga energiuttag är lågt, eller genom att reducera laddeffekten under vissa tider, kan man undvika överbelastning. För att ingen obehörig ska kunna använda laddboxen är den försedd med ett nyckellås.

En som har förstått EVlinks alla fördelar är Anders Bagge, som nyligen är en mycket nöjd ägare till en laddstation. Detta ingår i projektet där Schneider Electric omvandlar hans hem till ett av Sveriges smartaste. I samband med installationen får Bagge möjligheten att låna en elbil av modell i3 från BMW.

Enligt TÜV, ett oberoende testorgan i Tyskland, är det övergripande miljöavtrycket för BMW i3 minst 1/3 bättre än för en bil med jämförbar storlek och prestanda och som drivs av en förbränningsmotor. Det betyder att denna elbil har det minsta koldioxidavtrycket i sin klass. BMW i3 kan förstås – och precis som övriga elbilar på marknaden – laddas med EVlink.

Läs mer om EVlink på www.se.com/se/evlink

Bilden:
Schneider Electric håller på att förvandla Anders Bagges hem till ett av Sveriges smartaste och i detta ingår EVlink.
Bild: Schneider Electric