Nyheter

ABB levererar kraftförsörjningen till Europas största batterifabrik

Pålitlig kraftinfrastruktur till Northvolts nya gigafabrik för litiumjonbatterier som byggs i Skellefteå. Det pålitliga och effektiva kraftdistributionsnätet är en viktig byggsten i konstruktionen av en av Europas största och mest avancerade litiumjonbatterifabriker, som ska byggas av Northvolt i Skellefteå.

ABB kommer att tillhandahålla infrastruktur för kraftförsörjning från det lokala nätet direkt till produktionsanläggningarna. Kraftsystemnätet kommer att tas i drift stegvis, med början år 2021, då batteriproduktionen planeras starta.

Elektrifiering och lagring av förnybar energi är förutsättningar för ett koldioxidneutralt samhälle. Genom att bygga en av Europas största batterifabriker hjälper Northvolt till att driva energiövergången till ett koldioxidfritt samhälle. Fabriken kommer initialt att ha en produktionskapacitet på 16 GWh per år.

ABB:s leverans, som kommer att säkerställa stabil och pålitlig kraft för fabriken, inkluderar projektledning, design, upphandling av all tredjepartsutrustning, övervakning av installation och driftsättning. Leveransomfånget inkluderar transformatorer, omkopplare, kablar och installationsmaterial, skyddsutrustning och styrsystem.

– Northvolt är en strategiskt viktig kund och partner för ABB. För oss är det viktigt att stödja dem i arbetet med att bygga världens grönaste litiumbatteri, och byggandet av batterifabriken i Skellefteå är en viktig milstolpe i strävan efter ett samhälle som är fritt från fossila bränslen, säger Björn Jonsson, affärsområdeschef på Industrial Automation i Sverige.

Strömförsörjningen till batterifabriken är utformad för hög energieffektivitet och låga förluster. Den kostnadseffektiva designen utvecklas gemensamt av ABB och Northvolt, baserat på Northvolts specifika behov och krav på tillförlitlighet.

ABB har tidigare mottagit flera order på kraftförsörjning och automatisering för Northvolt Labs utvecklings- och demofabrik i Västerås. Dessa leveranser inkluderade elektrifiering, övervakning av den kemiska processen, ABB Ability ™ System 800xA styrsystem och kontrollrum med avancerad operatörsmiljö och ABB Ability™ Manufacturing Operations Management. Northvolt Labs påbörjade produktionen i slutet av 2019.

Bilden:
Peter Spännare projektledare el installation.
Bild: Jonas Bilberg