Nyheter

Audi ökade med 1,8 procent till 1,845 miljoner bilar 2019

Trots utmanande förhållanden kunde Audi öka leveranserna under 2019. En ökning med 1,8 procent innebar ca 1.845.550 bilar med tillväxt på alla tre huvudmarknader. I Kina sattes ett nytt rekord med totalt 690.083 bilar (+ 4.1%). USA-marknaden var fortsatt stabil på en hög nivå med en ökning på 0,4 procent.

På hemmamarknaden i Tyskland ökade försäljningen med 4,3 procent. December blev en stark månad med totalt ca 176.000 bilar, vilket var 13,9 procent fler än i december 2018. På den svenska marknaden ökade Audi med 14 procent jämfört med totalmarknaden som var i stort sett oförändrad på + 0,7 %.

– Efter ett blandat första halvår, lyckades vi med en framgångsrik upphämtning under det andra halvåret, säger Hildegard Wortmann, Marknads- och Försäljningsdirektör i AUDI AG:s ledning. Under 2019 visade vi verkligen vilken potential det finns i märket och vår unga modellportfölj. Även om det finns stora utmaningarna under 2020 har vi satt kursen mot ytterligare tillväxt.

Inom modellpaletten ökade Audi leveranserna i C-SUV-segmentet med 46,2 procent jämfört med året innan. Ökningen kan framförallt hänföras till den positiva utvecklingen av Audi Q8 och elbilen Audi e-tron, trots att de bara funnits tillgängliga en kort tid på de viktigaste marknaderna.

Märkets första elbil i storserieproduktion lanserades i Europa i mars, kom till Nordamerika i början av sommaren och har funnits som importbil i Kina sedan november. I en jämförelse i det större elsuv-segmentet är Audi e-tron marknadsledare i Tyskland, Norge, Holland, Sverige och Österrike. Audi e-tron är också den första elbilen någonsin som fått utmärkelsen TOP SAFETY PICK+ i USA.

I Kina levererades fler fordon än någonsin tidigare. Totalt 690.083 bilar innebar en ökning med 4,1 procent. I december uppnådde Audi ett nytt rekord på 71.487 bilar (+9.0%). A4 L och Q5 L som produceras lokalt i Kina ökade med +3.0% till 168.189 respektive +17% till 139.297 bilar. Flaggskeppet A8 L bidrog positivt med 12.451 bilar (+21.6%). Den första lokalt producerade elbilen, Audi Q2 L e-tron, var en viktig milstolpe för elektrifieringen av den kinesiska modellportföljen med lansering under det fjärde kvartalet. I slutet av 2020 kommer även Audi e-tron börja produceras lokalt.

I USA uppnådde Audi återigen höga leveransvolymer och avslutade året med totalt 224.111 bilar (+0.4%). Framförallt var det de nya större modellerna A6, A7 och A8 som bidrog med ökad efterfrågan. 2019 levererades var tredje Audi Q8 till den amerikanska marknaden.

Politisk och ekonomisk osäkerhet, modellskiften och effekterna av WLTP-omställningen präglade försäljningen i Europa. Trots det ökade försäljningen med 3,5 procent till ca 769.650 bilar under året. Framförallt skedde ökningen under det fjärde kvartalet.

Nya Audi Q3 gav ett positivt tillskott med 55,5 procent till totalt 93.900 bilar under året. Elbilen Audi e-tron har fått ett varmt mottagande av de europeiska konsumenterna med ca 19.550 levererade bilar, där mer än en fjärdedel gick till Norge. I Sverige levererades totalt 19.918 bilar, vilket var en ökning med 14 procent. Audi e-tron bidrog med 652 bilar och var marknadsledande i sitt segment.

Bilden:
AUDI AG Ingolstadt.
Bild: AUDI