Nyheter

Nya parkeringshuset vid USÖ har öppnat – hållbarhetstanken viktig

Parkeringshuset vid Universitetssjukhuset Örebro har öppnat. Det nybyggda huset och den ombyggda godsmottagningen som ligger i anslutning till parkeringshuset invigdes i dag, fredag den 10 januari.

800 parkeringsplatser varav 70 med möjlighet att ladda en elbil ryms i det nya parkeringshuset. Syftet med huset är att erbjuda både personal och besökare ett bekvämt parkeringsalternativ på sjukhusområdet i Örebro.

– Det är glädjande att vi kan erbjuda gott om parkeringsplatser till anställda och besökare på USÖ. Tillsammans med den nya godsmottagningen utgör parkeringshuset en viktig del i flödet av besökare och gods till och från sjukhuset, säger Håkan Stålbert (kd), ordförande Servicenämnden.

Trygghet och ljus viktiga utgångspunkter

Parkeringshuset ritades av Klara arkitekter och är byggt av NCC på uppdrag av Region Örebro län. Att skapa ett hus som är tryggt och ljust har varit viktiga utgångspunkter.

– Genom att bygga ett hus med mycket ljusinsläpp från sidorna, och med mycket färg hoppas vi att parkeringshuset ska upplevas som ljust och välkomnande. Arkitekturen och konsten är noga utvald för att tilltala både barn som ska besöka sjukhuset och vuxna sjukhusbesökare, säger Catharina Schlyter, förvaltningschef på Regionservice.

Hållbarhetstanken har också varit betydelsefull. Utöver 70 laddplatser för elbilar har huset 714 solpaneler på taket som genererar el motsvarande årsförbrukningen för cirka 10 normalstora villor.

Bättre arbetsmiljö på godsmottagningen

Den ombyggda godsmottagningen, som ligger i anslutning till parkeringshuset, har fått högre kapacitet och anpassats till ett modernare arbetssätt för logistik. Det innebär bland annat en bättre arbetsmiljö och ett mer hygieniskt arbetssätt.

– Det kommer bland annat innebära att vi tar bort emballaget på godset vi tar emot redan på godsmottagningen, inte ute på avdelningarna som tidigare, säger Karl Löfroth, chef för transport och logistik.

Bilden:
Karl Löfroth, chef för transport och logistik, Region Örebro län på nya godsmottagningen.
Bild: Region Örebro län