Nyheter

Här är bilmärket med nöjdaste ägarna

Det japanska bilmärket Subaru följt av koreanska Kia hamnar i topp när man frågar svenska bilägare vilket fabrikat man är mest nöjd med. Volvo är först på femte plats. Detta visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bilförmedlingssajten Kvdbil.

Undersökningen baseras på svar från 1 362 personer som angett vilka bilfabrikat de har ägt och hur nöjda de varit. Mest tillfreds av de svenska bilägarna är personer som har kört Subaru, där 95 procent av ägarna uppgett att de varit mycket eller ganska nöjda.

Näst överst på pallen placerar sig Kia (90 %) medan Toyota (86 %) kniper bronspengen. Därefter följer Skoda (85 %), Volvo (83 %) och BMW (83 %).

– Generellt sett är de flesta svenska bilägare nöjda med sitt bilägande, och det ser jag som ett gott betyg för hela branschen. Från biltillverkare till återförsäljare är man duktiga på att lyssna på kundens behov och möta det som efterfrågas. Men det är de asiatiska fabrikaten som ser ut att ha lyckats bäst, kommenterar Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

I botten av listan återfinns det tyska bilmärket Opel. Av Opel-ägarna var knappt hälften (49 %) mycket eller ganska nöjda med sin bil. Näst sist placerar sig Fiat (57 %) och trea från slutet är Ford.

I svaren framkommer att kvinnor generellt sett är nöjdare med sina bilar än vad män är. Det enda undantaget är Citroen där något fler män är nöjda än kvinnor.

Största skillnaderna mellan könen fanns bland de personer som ägt en Seat där kvinnorna var klart mer nöjda än männen, 87 procent mot 57 procent.

Bild: Pixabay