Nyheter

Nu kan flygen från London landa på Scandinavian Mountains Airport

Efter några veckor med busstransfer från Oslo Gardermoen kan flygen från London äntligen landa på nya Scandinavian Mountains Airport. Regeringen har nu tagit beslutet som innebär att flygplatsen från 1 februari får fungera som gränsövergångsställe för avgångar och ankomster av flighter utanför Schengen.

Det är Malung-Sälens kommun som söker och innehar tillståndet som krävs för att resenärer utanför Schengenområdet ska kunna flyga till Scandinavian Mountains Airport.

– Under några veckor har flighter fått omdirigerats till Oslo med busstransfer vidare till Trysil och Sälen. Transferlösningen har fungerat bra men det är klart att passagerarna inte har tyckt att det varit jättespännande att åka buss 3 timmar extra från Oslo, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport.

– Äntligen får nu passagerarna från London uppleva vår nya flygplats och våra unikt korta transfertider ut till skidanläggningarna. Den kortaste transfertiden är bara 10 minuter, säger Gunnar Lenman.

– Det är glädjande att tillståndet nu är på plats. Det ska bli spännande att se hur passagerarutvecklingen blir nu när engelsmännen vet att de kan landa direkt i vår fina fjällvärld, säger Hans Unander, kommunstyrelsens Ordförande i Malung-Sälens kommun.​

Bild: Per Eriksson