Nyheter

Volkswagen snabbar på övergången till grön energi vid fabriker

Volkswagen gör goda framsteg mot sitt mål om CO2-neutral produktion år 2050. Märket har nu satt upp ytterligare ambitiösa mål för 2020 för att öka andelen grön energi vid produktionsanläggningarna.

Den externa energiförsörjningen vid Volkswagens 16 fabriker runt om i världen, exklusive Kina, har redan bytts till 70 procent grön energi från förnybara källor. Nu har man beslutat att höja denna siffra till 90 procent inom bara ett år.

− Vi vill öka mängden grön energi som köps in för våra anläggningar i år från 70 till 90 procent. Förutom det fokuserar vi på naturgas för egen elproduktion, säger Andreas Tostmann, styrelseledamot för märket Volkswagen med ansvar för produktion och logistik.

Kraftverken vid huvudfabriken i Wolfsburg är ett exempel på där naturgas ska ersätta kolanvändning. Energiförsörjningen för produktionen är för närvarande på väg att bytas till högeffektiva gasturbinverk. De första komponenterna levererades nyligen och arbetet beräknas vara klart år 2022.

Tack vare denna åtgärd i Wolfsburg kommer CO2-utsläppen från den egna värme- och elproduktionen att minska med 60 procent eller cirka 1,5 miljoner ton per år. Det motsvarar utsläppen från cirka 870 000 bilar.

Bilden:
Volkswagens anläggning i Emden, Tyskland.
Bild: Volkswagen