Nyheter

Den varma vintern ger fler bredband

En onormalt mild vinter har gett effekter i många branscher. Det finns de som drabbas negativt, bland annat skidnäringen och skogsbruk, vilket synts i flera medier. Men det finns även de som hjälps – däribland de som bygger ut fibernätet till Sveriges landsbygd.

Avsaknaden av tjäle i marken på många ställen gör att det blir betydligt enklare att gräva ner fibernätet i marken, vilket skapat stora positiva effekter för tiotusentals svenskar som nu får sitt bredband snabbare än planerat.

– December var vår starkaste månad hittills då vi kopplade upp nära 6 000 hushåll på landsbygden. Konkret betydde detta att nästan 15 000 fler personer kunde surfa på höghastighetsbredband under julfirandet. Den milda vintern var en bidragande orsak till rekordnoteringen, säger Ola Månsson, byggchef på fiberbolaget IP-Only.

Regeringen har satt ett aggressivt mål att 95 procent av alla hushåll ska ha snabbt bredband under 2020, en målsättning som nu underlättas av den snabbare fiberutbyggnaden.

– Visst är regeringens bredbandsmål utmanande, och förmodligen svår att nå, men den varma vintern gör att vi kan komma i alla fall ett litet steg närmare, säger Ola Månsson.

Även om det milda vädret bidrar till en ökad utbyggnad finns andra hinder.

– Vattensjuka marker kan vara en lika stor utmaning som kyla. Som tur är finns det inte så många områden där detta är aktuellt just nu, men det är naturligtvis med i vår riskbedömning. Sedan är en långsam hantering av alla de tillstånd som behövs ytterligare en faktor som kan bromsa fiberutbyggnaden, och så även svåra markavtalsförhandlingar i vissa områden, säger Ola Månsson.

Vädereffekten har skapat en ökad utbyggnad i framför allt norra och mellersta delarna av Sverige. Trots det gynnsamma vädret finns det fortfarande förseningar i branschen, även för IP-Only.

– Vi har fortfarande kunder som väntar på fiber i vissa områden, vi har därför ökat utbyggnaden kontinuerligt under förra året och kommer öka ytterligare under 2020. De som väntar blir hela tiden färre, men vi vill också vara öppna med att det kommer att fortsätta vara förseningar ett tag till, säger Ola Månsson.

Läs mer om regeringens bredbandsmål:

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/12/regeringens-nya-bredbandsstrategi—ett-helt-uppkopplat-sverige/

Bilden:
Ola Månsson, byggchef på IP-Only.
Bild: IP-Only