Nyheter

Caterpillar presenterar nytt tyst generatoraggregat för marint bruk i Sverige

Nu släpper Zeppelin Power Systems och Caterpillar en helt ny och uppgraderad version av det populära generatoraggregatet Cat C4.4 för elförsörjning ombord på fartyg och andra marina applikationer.

– Det nya uppdaterade generatoraggregatet är utvecklat för att ge ännu högre driftsäkerhet och bättre prestanda samtidigt som det innebär lägre driftkostnader och förenklad installation ombord, berättar Anders Larsson, affärsområdeschef för motorer inom industri, marin och järnväg vid Zeppelin Power Systems som är en del av Zeppelin Sverige AB.

Common rail-teknologi

Nya C4.4 är utrustad med ett common rail-system som bygger på den senaste insprutningstekniken. Aggregatet genererar all kraft som behövs för att klara uppgifterna ombord och gör det med mindre bränsleförbrukning och lägre utsläpp än tidigare. Motorblocket är förbättrat och reducerar både ljud och vibrationer tack vare en nyutvecklad, mer ljudisolerad huv.

– Den elektroniskt styrda motorn är extremt pålitlig, exceptionellt tyst och praktiskt taget fri från avgasrök, berättar Anders Larsson.

Nytt kylsystem för enklare installation

C4.4 har också ett nytt singel-krets kylsystem mot tidigare två. Det innebär att installationen av generatoraggregatet förenklas avsevärt. Konstruktionen gör det även möjligt att återanvända eventuellt redan monterade kylsystem för att spara både tid och kostnader.

Förenklat underhåll

Även service och underhåll har förenklats. Oljebyte sker vid var 500:e timme, bränslesystemet är självprimande och systemet behöver inte luftas. Driften är anodfri vilket innebär att inga zinkanoder krävs.

Vattenpumparna är direktdrivna vilket minimerar risken för överhettning. Motorns ventiler är hydrauliskt styrda vilket innebär att inga tidskrävande manuella justeringar behövs.

Tekniska data i korthet för Cat C4.4:
Frekvens: 50 eller 60 Hz
Effekt: 58-88 ekW vid 50 Hz, 51-105 ekW vid 60 Hz
Varvtal: 1500 respektive 1800 rpm
Uppfyller emissionskraven för U.S. EPA Tier 3 samt EU CCNR Steg II.

Bilden:
Nya generatoraggregatet Cat C4.4 för marint bruk.
Bild: Caterpillar