Nyheter

Skånetrafiken tecknar avtal med Nobina

Nyligen avslutades upphandlingen av stadstrafiken i Malmö, där Nobina fick fortsatt förtroende. Upphandlingen är samtidigt en av Sveriges största satsningar på elbuss och ett stort steg i omställningen av Skånes kollektivtrafik – där Malmö blir ledande på elbussar i Sverige.

I dag presenterade Skånetrafiken och Nobina en satsning på elbussar i Malmö. Totalt handlar det om 80 rena elbussar som kompletterar de elbussar som redan idag trafikerar linje 7, samt de dubbelledade elhybriderna som trafikerar linje 5 MalmöExpressen. Samtidigt innebär satsningen en ökning av antalet sittplatser med över 20 procent genom en större andel elektriska ledbussar.

Kollektivtrafiken är en del av lösningen på klimatutmaningen och busstrafiken har på många sätt redan gott före i omställningen till förnybara bränslen. Sedan 2018 körs alla bussar i Skånetrafikens regi med 100 procent förnybara bränslen. Nu tar man nästa steg mot en tystare, bekvämare och hållbarare kollektivtrafik – helt utan lokala emissioner – med energieffektiva elbussar från Volvo och MAN.

De eldrivna högkapacitetsbussar som beställts av Nobina i Malmö är av modellen Volvo 7900 Electric Articulated, som lanserades hösten 2019. Bussarna har plats för upp till 150 passagerare och är 80 procent energieffektivare än en motsvarande dieselbussar. Batterierna kan snabbladdas vid laddstationer längs linjen via OppChargeTM, eller laddas när bussarna står i depå.

– Stadsbussarna i Malmö står för 27 procent av Skånetrafikens samtliga resor. Med de nya bussarna skapar vi bra förutsättningar att ytterligare öka kvaliteten för alla dessa resenärer, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– För snart ett år sedan började vi köra elbussar i Malmö på linje 7. Att vi nu får förtroendet av Skånetrafiken att tillsammans fortsätta utvecklingen och omställningen av kollektivtrafiken, men denna tydliga satsning på elbuss – det är otroligt roligt. En effektiv, bekväm och hållbar kollektivtrafik kommer att vara en avgörande del av Malmös och hela Skånes utveckling, säger Henrik Dagnäs, vd Nobina Sverige.

– Det är oerhört glädjande att vi fått ytterligare en stor order på elbussar. På kort tid har har vi fått beställningar på 220 elbussar till två av Sverige största städer. Det visar att elbussar redan idag är en lösning för städer som vi ha en långsiktig hållbar kollektivtrafik som på ett konkret sätt förbättrar miljön. Elektromobiltitet skapar också helt nya möjligheter för stadsplanering och ökar flexibilteten för städer som vill ta kollektivtrafiken närmare sina medborgare, säger Håkan Agnevall, vd på Volvo Bussar.

Trafikstarten är i juni 2021 och efter avtalstiden på tre år finns ytterligare tre optionsår.

Fakta Volvo 7900 Electric Articulated:
Längd: 18 alternativt 18,7 m.
Passagerarkapacitet: Upp till 150 resenärer.
Drivlina: Dubbla elmotorer med tvåväxlad växellåda. Maxeffekt 2×200 kW, max vridmoment 31 kNm vid drivaxeln.
Batterier: Litiumjonbatterier med energilagringskapacitet upp till 396 kWh.
Laddningssystem: OppCharge, Combo2/CCS.

Bild: © Volvo Bus Corporation