Nyheter

Kranpunkten satsar fullt ut på HVO100

Kranpunktens hållbarhetsarbete innefattar ett antal tydliga mål och insatser för att minska verksamhetens klimatpåverkan. Som en åtgärd har företaget beslutat att samtliga dieseldrivna maskiner och fordon ska tankas med den fossilfria dieseln HVO100.

Av Kranpunktens maskinpark på 3 500 enheter är andelen el- och hybriddrivna maskiner över 80 %, vilket är ett resultat av en tidig och medveten strategi där miljö- och affärsmässiga krav från kunder haft stor betydelse. Strategin omfattar även en omställning till alternativa bränslen för den dieseldrivna delen.

– Nu tar vi ytterligare ett steg i arbetet och går över till ett förnybart och fossilfritt drivmedel. Jämfört med vanlig diesel innebär detta en väsentlig minskning av våra koldioxidutsläpp, säger Petra Lampa, Hållbarhetsansvarig på Kranpunkten.

Maskinparkens koldioxidutsläpp via vanlig diesel är en av de betydande miljöaspekterna för företaget. Med HVO100 som drivmedel beräknas utsläppsvolymen minska med 82 % inom detta område.

Företagets tjänstebilar började tankas med HVO100 redan under hösten 2019. Att ställa om övriga dieseldrivna fordon och maskiner till den fossilfria dieseln uppskattas ta ett år. Faktorer som påverkar är tillgången på själva bränslet och klartecken från vissa maskin- och fordonsleverantörer.

Om HVO100:
HVO100 är ett 100 % förnybart och fossilfritt dieseldrivmedel som kan minska klimatpåverkan med uppemot 90 % jämfört med fossil diesel. Drivmedlet är en kemisk kopia av en vanlig diesel men med något lägre densitet. Miljö- och klimatprestanda för HVO100 är beroende av vilken råvara som används vid tillverkningen. HVO kan tillverkas av olika råvaror och vilken råvarumix som använts beror på produkt och drivmedelsleverantör.

Fakta:
Kranpunkten i Båstad AB är ett av Sveriges ledande företag inom uthyrning av lyftmaskiner med depåer i Förslöv, Uppsala, Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget har ca 90 anställda och totalt 3 500 maskiner för uthyrning. Genom våra kärnvärden kompetens, effektivitet, personlig och säkerhet strävar vi efter att bli den ledande specialisten inom lyftmaskiner i Sverige.

På bilden: Oscar Landén
Bild: Kranpunkten