Nyheter

2019 – ett nytt rekordår för turismen i Höga Kusten

Idag publiceras den officiella inkvarteringsstatistiken och i Höga Kusten är man stolta att få redovisa ännu ett nytt rekord. Destinationen noterar totalt 636,497 gästnätter vilket motsvarar en ökning med 22% mot tidigare all time high.

Sedan 2010 har gästnätterna nu ökat med storslagna 66% vilket bekräftar varför Höga Kusten ofta i nationella sammanhang omtalas som ”Sveriges snabbast växande destination”.

Fler besöker Höga Kusten även utanför huvudsäsong.

– Vi är både glada och stolta över alla aktörers gemensamma framgångar, men i år är det extra roligt att se att våra insatser för att lyfta nya säsonger så som till exempel den i Höga Kusten så magiska hösten nu också bär frukt. Att 60% av ökningen inom camping-segmentet sker utanför huvudsäsong är särskilt glädjande, säger Mia Karlsson, VD Höga Kusten Destinationsutveckling.

En analys av inkvarteringsstatistiken visar att gästnätterna på destinationens campinganläggningar ökar kraftigt redan i maj månad (+5.983), men även i september (+12.482) och oktober (+7.297). På helårsbasis ökar antalet övernattningar inom camping med hela +31,1% mot ifjol.

– För företagens lönsamhet är det viktigt att besökarna hittar till oss även utanför sommarmånaderna. Ett stärkt strategiskt samarbete mellan näringen och det offentliga, tillsammans med en större medial genomslagskraft har lockat fler besökare till Höga Kusten under 2019 än någonsin tidigare. För att fortsätta skörda framgångar även i framtiden är det nu extra viktigt att vi tillsammans fortsätter resan mot fler starka reseanledningar och attraktiva upplevelser i hela Höga Kusten-området, fortsätter Mia Karlsson.

Gästnätter Höga Kusten 2019:
Hotell, stugbyar, vandrarhem och camping: 636,497 / +87.850 / +16,1 % -varav camping: 251,676 / +39,636 / +31,1 %
Inkvarteringsstatistiken beskriver en del av turismen i Sverige och avser enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping. Dagbesök, övernattningar i fritidshus, besök hos släkt och vänner eller privat hyrda boenden via exempelvis Airbnb som är viktiga delar av turismen ingår inte.

Källa: SCB/Tillväxtverket

Bilden:
Vintervandring i Höga Kusten.
Bild: Leif Wikberg