Nyheter

Här är bristyrkena där arbetsgivare har svårast att rekrytera

Hantverkare, förare, säljare och marknadsförare är några av de yrken som arbetsgivare har svårast att rekrytera till. Och kompetensbristen är påtaglig – drygt sex av tio svenska arbetsgivare, 64 procent, upplever att de har svårt att hitta kompetent personal. Det visar nya siffror från ManpowerGroups globala kompetensbristundersökning Talent Shortage.

– I takt med digitaliseringen så förändras även yrkesrollerna och det blir svårare att hitta rätt kandidater, som oftast är de med rätt kombination av tekniska kunskaper och personliga egenskaper. För att hålla sig anställningsbar gäller det att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling och skaffa sig de kunskaper som efterfrågas, säger Elisabeth Wennström, Operativ Direktör på Manpower.

Mer än sex av tio, 64 procent, av arbetsgivarna uppger att de upplever att det är svårt att hitta kompetent personal. Situationen är värst för storföretagen, där hela 89 procent har svårt att rekrytera. Tidigare undersökningar pekar på att de främsta anledningarna till kompetensbristen är en avsaknad av konkreta yrkeskunskaper, otillräcklig erfarenhet samt ett bristfälligt antal sökande.

– Vi menar att många arbetsgivare måste tänka nytt kring sin rekrytering. Genom att fokusera mer på personlig lämplighet än tidigare meriter och att leta efter personer med viljan och förmågan att lära sig nytt. I detta läge krävs att fler företag är villiga att rekrytera med öppet sinne och att investera i kompetensutveckling av både nuvarande och nya medarbetare, säger Elisabeth Wennström.

Topplista bristyrken i Sverige:
1. Hantverksyrken (exempelvis elektriker och mekaniker)
2. Förare
3. Sälj- och marknadsföring
4. Tjänstemän
5. Tekniker
6. Operatörer och produktionspersonal inom tillverkningsindustrin
7. Personal inom hotell- och restaurangbranschen
8. Personal inom redovisning och finans
9. Ingenjörer
10. IT-personal

Bild:
ManpowerGroup