Nyheter

ŠKODA ENYAQ: Namnet på ŠKODAs första helelektriska SUV

ŠKODA ENYAQ är namnet på ŠKODAs första elektriska SUV. ENYAQ härstammar från det irländska namnet Enya, vilket betyder livskälla. Med nya ENYAQ tar den tjeckiska biltillverkaren ytterligare ett steg in i den nya eran av elektromobilitet 2020.

Namnet ŠKODA ENYAQ kommer från det irländska namnet ‘Enya’, vilket betyder ‘livskälla’ som i sin tur kommer från irländska gäliska ordet ‘Eithne’, vilket betyder ‘essens’ eller ‘ande’. Livets källa symboliserar biltillverkarens inträde i den nya eran av elektromobilitet.

Som namnen på ŠKODAs framgångsrika SUV-modeller KODIAQ, KAROQ och KAMIQ, som härrör från språket för inuiterna som bor i norra Kanada och Grönland, kombinerar ŠKODA framtida allelektriska fordon baserade på MEB med det irländska språket. ”E” i början av namnet står för elektromobilitet; ”Q” i slutet skapar en tydlig koppling till egenskaperna hos en SUV.

ŠKODA ENYAQ är det tjeckiska varumärkets första serieproduktionsfordon baserat på Volkswagen Groups MEB-plattform och är nästa modell i serien av tio elektriska fordon som kommer att lanseras under ŠKODA iV-undermärket innan slutet av 2022.

År 2025 förväntar sig ŠKODA att elekriska fordon och modeller med plug-in hybrid står för 25% av försäljningen. År 2021 kommer biltillverkaren att ha investerat två miljarder euro i utvecklingen av elektriska modeller och ett sammankopplat ekosystem för moderna och miljövänliga mobilitetslösningar.

Det första detaljerade fotot ger en glimt av designen av ŠKODA ENYAQ, varumärkets andra helelektriska fordon efter ŠKODA CITIGOe iV.

Bild: ŠKODA