Nyheter

Kommentar till dagens beslut i Granskningsnämnden

Svensk Däckåtervinning anmälde i somras två inslag i public service till Granskningsnämnden för radio och tv för brist på saklighet och opartiskhet. Idag har Granskningsnämnden meddelat att båda inslagen kritiseras för bristande saklighet men att de sammantaget frias.

På Ekot sändes ett inslag där man hävdade att vägpartiklar är ett av de enskilt största utsläppen av mikroskräp och baserade inslaget på en rapport från Göteborgs Universitet där man undersökt sediment på västkusten. Till saken hör att andelen svarta partiklar i den studien var i snitt tre procent och att den kemiska analysen pekade mot annat typ av material än vägpartiklar. Övriga 97 procent av mikroskräpet bestod istället i huvudsak av förpackningsplast och cellplast.

På SVT handlade det anmälda inslaget om en forskare som tagit vattenprover i en insjö utanför Växjö där SVT:s reporter kopplade inslaget till gummigranulat från återvunna däck på fotbollsplaner utan att några sådana partiklar alls hittats i proverna. Proverna innehöll mestadels rester av förpackningsplast.

Båda programmen innehöll en rad felaktigheter och faktamissar, vilket är anledningen till att de anmäldes. Granskningsnämnden för radio och tv kritiserar inslagen för kravet på saklighet, genom att det inte finns tillräckligt med stöd i rapporten eller det underlag som man hänvisar till i sin rapportering.

I sitt beslut om Ekot är Granskningsnämnden inte enhällig, utan där är en ledamot skiljaktig och anser att inslaget ska fällas för bristande saklighet.

Svensk Däckåtervinnings förhoppning är att dagens kritik leder till större noggrannhet och saklighet framöver för redaktionerna.

Bilden:
Fredrik Ardefors, VD, Svensk Däckåtervinning och Däckbranschen Sverige.
Bild: Svensk Däckåtervinning