Nyheter

Solbys förare har sista ordet

När Solby Maskin AB i Insjön investerar i maskiner så har maskinförarna sista ordet. Sju Komatsu finns i maskinparken, varav fem är hjulgrävare.

Av hjulgrävarna från Komatsu är två stycken ur den senaste generationen, det vill säga PW148-11. De tre övriga är något äldre.

– Att få maskinförarnas ord innan investeringsbeslut är jätteviktigt. Det är trots allt de som ska sitta i maskinerna varje arbetsdag, säger Mats Bergkvist, som äger företaget och leder verksamheten tillsammans med en arbetsledare.

Flerårskontrakt, med bland annat Dala Vatten, gör att hjulgrävarna har en central roll för att underhålla och bygga ut va-näten i Gagnef, Leksand och Rättvik.

– Vi har också ansvar för gatu- och parkarbeten i Leksands kommun och därutöver räknar vi hem andra entreprenadarbeten av skiftande slag.

Solby Maskin har utvecklats bra. Det började 1999 med att Mats Bergkvist skaffade en hjullastare och körde på sågverket i Insjön.

Så småningom kom fler uppdrag in i bilden, och fram till idag har verksamheten växt till en maskinpark på nära 20 maskiner, bestående av grävmaskiner och hjullastare.

– Nu försöker vi fortsätta växa i lagom takt, med fokus på att utföra bra arbeten hellre än att tillväxten går för snabbt, förklarar Mats Bergkvist.

Antalet anställda är 15 och i valet av maskiner är det alltså oftast maskinförarna som har sista ordet.

Conny Sundin är en av dem och han kör en PW148-11.

– När det gäller Komatsu så är jag jättenöjd, inte minst med förarmiljön i hytten och hur klimatanläggningen fungerar, säger han.

Bilden:
Förarhytt och klimatanläggning är något av det bästa med Komatsumaskinen, säger maskinföraren Conny Sundin.
Bild: Mats Thorner