Nyheter

Flygbolaget BRA punktligare än tåget 2019

En jämförelse av punktlighet mellan flyg och tåg för 2019 figurerar i media där SJ:s snabbtåg framställs som punktligast. Men på fem av de åtta jämförda sträckorna är flygbolaget BRA punktligast.

Med 81 % av flygen på tid inom max 5 minuters ankomst efter tidtabell under hela 2019 är BRA punktligare än de flesta lång- och medeldistanstågen (regionaltågen) i Sverige, där långdistanstågens punktlighet 2019 låg på 79,2 % enligt Trafikverket.

I en jämförelse som figurerat i media den senaste tiden framställs SJ:s snabbtåg som punktligast under 2019 på åtta utvalda och jämförda sträckor.

BRA visar sin punktlighet under 2019, med samma mått som tåget: med max 5 minuters ankomst efter tidtabell till destinationen. Till fem av de åtta jämförda destinationerna var BRA punktligare än SJ.

Läs mer här:

BRA flyger både snabba och aningen långsammare flygplan, men särredovisar inte sina ”snabbflyg” på det sätt som SJ gör för sina ”snabbtåg”.

Tågoperatören MTR Express har i tidigare pressmeddelanden påstått att BRA har 68 % punktlighet inom 5 minuter för sina flyg mellan Stockholm och Göteborg, vilket är direkt fel.

Tågbolagens jämförelser bygger internationella jämförelsesajter, där datan kommer från samarbetspartners till respektive sajt. BRA samarbetar inte med någon av de sajter där tågbolagen hämntat data ifrån.

BRA böjar under 2020 att publicera punktlighet på sin sajt, så den blir jämförbar både med tåg och andra flygbolag för att undvika missvisande jämförelser.

Flygbolaget BRA är världens punktligaste flygbolag 2019, enligt tillgänglig statistik:

https://via.tt.se/pressmeddelande/svenska-flygbolaget-bra-punktligast-i-varlden-2019?publisherId=3234555&releaseId=3270751

Bild: BRA