Nyheter

Resandet med Länstrafikens bussar ökar

Resandet med länets bussar ökar, och de flesta resenärer är nöjda med sin resa. Det visar den nationella resvaneundersökningen Kollektivtrafikbarometern som presenteras i dag.

I Örebro och Karlskoga väljer allt fler personer att ta bussen när en förflyttning är aktuell. Under förra året gjordes lite drygt 8,7 miljoner resor med stadstrafiken i de båda kommunerna, vilket är en ökning med 4,3 procent jämfört med året innan.

– Det är roligt att se att kollektivtrafiken ökar i popularitet, och att vi blir fler som upptäcker hur smidigt och bra det är att åka buss, säger Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

När det gäller regionbussarna är trenden svagare. De drygt 4 miljoner resor som genomfördes under 2019 är en minskning med 1,4 procent jämfört med året innan.

Nöjda resenärer

En stor del av de resenärer som åker med Länstrafikens bussar tycks uppskatta de transporter Länstrafiken gör och de tjänster de erbjuder. 4 av 5 resenärer, det vill säga 80 procent, uppger nämligen att de är nöjda med den senaste resan de företog sig.

– Vi finns ju till för våra kunder, och att de sätter värde på den service vi erbjuder är naturligtvis roligt. Det är något vi kan bygga vidare på i det förbättringsarbete vi ständigt bedriver för att kunna erbjuda så bra möjligheter till kollektivt resande som möjligt, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef inom Länstrafiken.

Ökning av marknadsandelar

Avslutningsvis kan det konstateras att Länstrafiken i fjol hade en marknadsandel på 17 procent när det gäller kollektivtrafiken i länet, vilket går i linje med många andra jämförbara län. För Region Örebro läns del är det är en ökning med 1 procentenhet jämfört med år 2018, och med 4 procentenheter jämfört med 2017.

Bild: Pixabay