Nyheter

Greenpeace ändrar riktning – använder Open Source

Naturskyddsorganisationen Greenpeace vill tillsammans med Red Hat helt byta ut sin online-närvaro. Open Source är huvudingrediensen när man skapar en ny plattform för att ersätta sina över 40 hemsidor.

Greenpeace vill ta mer plats i det digitala samhället och har som mål att helt omstrukturera hur man arbetar online. Plattformsprojektet – som går under namnet Planet 4 – handlar från om att göra det lättare för användare och volontärer att skapa kampanjer och engagera sig på ett sätt som passar dem. För att lyckas med detta har man samarbetat med Red Hat för att förstå värdet av – och navigera – i öppen källkod, och även värdet av den kunskap som organisationens redan engagerade community sitter på.

Utmaningen låg i att det fanns många olika plattformar för olika länder. Som ett exempel använde organisationen fler än 40 unika hemsidor – nio som använde sig av WordPress – som alla har egen teknisk utrustning. Greenpeace förklarar att olika kontor har olika behov och det har fungerat bra på en lokal nivå. Men brist på en gemensam standard skapar kunskapsbrist när internationellt samarbete mer och mer blir en norm. Samtidigt har det varit svårt för volontärer att navigera sin nationella hemsida och hitta sätt att engagera sig som lämpar dem.

– Målet var att skapa förtroende mellan organisationen och våra användare. Vi ville spela med öppna kort. Därför var öppen källkod utgångspunkten, säger Laura Hillinger, projektledare för Greenpeace.

Sedan Planet 4 lanserades har mer än 1,75 miljoner användare bidragit till att skapa prototypen som idag är online i mer än 30 länder.

”Kampanj-generator”, ”Visualisera Påverkan” och ”Se min påverkan” är bland de funktioner som skapats av volontärer som själva ska använda dem.

Som samarbetspartner har Red Hat hjälpt Greenpeace belysa migreringsutmaningarna som kommer när projektet är i global skala, och man har också bidragit till att utveckla lösningar som kan implementeras av det småskaliga in-house teamet av IT-experter som jobbar för organisationen på ideell basis.

– Vi kontaktade Red Hat för att vi visste hur deras kunskap om öppen källkod kunde hjälpa oss komma närmare leverans av Planet 4. Som ideell verksamhet jobbar Greenpeace ofta med begränsade tillgångar, speciellt när det kommer till IT-sidan. Att använda oss av öppen källkod har låtit vår stora, mångfsidiga community samarbeta för att skapa en plattform de själva vill och kan använda, säger Matt Browner-Hamlin, strategi- och planeringschef på Greenpeace International.