Nyheter

Nya, banbrytande projekt ska göra framtidens transportsystem hållbara och säkra

Drive Sweden, ett av de nationella strategiska innovationsprogrammen, startar nu sju nya projekt som ett resultat av den senaste utlysningen. Projekten växlar upp ansträngningarna kring framtidens mobilitet med hjälp av bland annat nya tjänster, AI och delade, uppkopplade och alltmer självkörande fordon.

Genom dessa projekt tar Sverige betydelsefulla kliv mot hållbara, effektiva transportsystem för städer och landsbygd.

Drive Sweden består idag av över 140 partners, från alla sektorer som alla samverkar för att skapa smarta och hållbara transportlösningar för både människor och gods. Genom Drive Sweden, vars unika samarbetsmodell kopplar ihop stora som små aktörer, såväl som publika och privata organisationer, får arbetet ökad fart och de nya tillskotten av projekt visar på deltagarnas höga ambitionsnivå.

De nya satsningarna kommer bland annat utveckla ny teknik och lösningar för anropsstyrd kollektivtrafik, ökad framkomlighet med hjälp av AI och ett mer hållbart transportsystem.

– Genom de nya projekten bygger vi vidare på teknik och kunskap som vi arbetat fram och bryter dessutom ny mark inom flera sektorer, säger Sofie Vennersten, programchef för Drive Sweden. Jag tycker det är speciellt roligt att vi nu ökar satsningarna på landsbygdstransporter samt på spännande verktyg för framtidens trafikledning av vägtransporter.

De nya projekten adderar till den omfattande projektportfölj som redan är igång inom Drive Sweden. Sedan programmet startade 2016 har antalet partners sjufaldigats.

– Engagemanget som finns inom Drive Sweden är unikt och dessa projekt visar på hur samarbete mellan näringsliv, akademi, samhälle och inte minst slutanvändare gör att Sverige kan fortsätta ligga i framkant inom mobilitetsområdet, avslutar Sofie Vennersten.

Drive Sweden är ett strategiskt innovationsprogram (SIP) och en tvärfunktionell samarbetsplattform som driver utvecklingen mot hållbara mobilitetslösningar för människor och gods. Tillsammans utvecklar och demonstrerar vi effektiva, uppkopplade och automatiserade transportsystem som är hållbara, säkra och tillgängliga för alla. Drive Sweden finansieras via Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Lindholmen Science Park AB är värdorganisation.

Bild: Ashwin Vaswani/Unsplash