Nyheter

Nu drivs Volvo CE:s kundcenter i Eskilstuna på biobränslet HVO

Volvo CE:s kundcenter, som ligger granne med Swecons huvudkontor och utrustningsverkstad i Eskilstuna, banar nu vägen för en hållbar framtid genom att driva sina demomaskiner på det förnybara bränslet HVO.

HVO-biodiesel är nu förstahandsvalet för alla maskiner på Volvo CE:s kundcenter in Eskilstuna. HVO är en form av förnybar syntetdiesel och står för ”hydrogen-treated vegetable oil” (vätebehandlad vegetabilisk olja).

HVO, som utgör ett litet steg på företagets färd mot en mer hållbar framtid, lämnar knappt något koldioxidspår alls. Det är en ren form av bränsle, samtidigt som dess prestanda vid användning är jämförbar med vanlig diesel.

Till skillnad från en del andra biobränslen är HVO inte särskilt känsligt för låga eller höga temperaturer eller för solljus. Eftersom väte används i produktionsprocessen har HVO även en imponerande hållbarhet jämfört med annan biodiesel.

Genom att använda HVO kan Volvo avsevärt minska sina koldioxidutsläpp på kundcentret, såväl som visa för gäster hur bra bränslet fungerar i praktiken.

En konversation med Karl Serneberg, marknadschef för Volvo CE, klargjorde Volvos miljöfokuserade beslut.

– Bränslet vi använder har inte bara ett mycket lågt koldioxidavtryck, utan vi har även utvärderat HVO sett till hela leverantörskedjan, och köper det av närmaste möjliga producent, vilket gör den totala miljöpåverkan ännu mer positiv, säger han.

Tillgång och efterfrågan

En viktig anledning till att HVO inte har börjat användas tidigare är tillgängligheten. HVO är ett relativt nytt bränsle som fram till nyligen inte har varit brett tillgängligt, så vi var tvungna att säkerställa en konsekvent försörjning innan vi kunde genomföra en full implementering.

Serneberg kommenterar:

– Volvo CE godkänner att alla våra maskiner drivs med HVO. Inga speciella modifieringar av motorn krävs, och de fungerar precis lika effektivt på HVO som med vanlig diesel.

– Vi har använt HVO på kundcentret sedan förra sommaren. Innan vi kunde göra det, så fanns det några praktiska saker att lösa, till exempel att rengöra oljetankarna. Sedan skedde den första leveransen av HVO i slutet av augusti, och vi har sedan dess med framgång drivit våra maskiner på centret med HVO.

Tillgängligheten på HVO är numera bättre och skillnaden i pris jämfört med vanlig diesel minskar. Bränslet använder samma typ av tankar och pumpar, vilket innebär att övergången till det här bränslet knappt märks för kunden.

Framtiden för HVO hos Volvo

Användningen av HVO på kundcentret är mer än bara ett ”miljöförsök” för Volvo CE. Maskindemonstrationer kommer att fortsatta använda enbart HVO och användningen kommer att belysas i presentationer, så att kunderna uppmuntras att bli mer miljöeffektiva i sina egna verksamheter.

– Volvo strävar efter att skapa en mer hållbar värld, säger Serneberg. Allt ingår i den större resa vi befinner oss på, där vi tar Volvo CE till en renare framtid och bygger den värld vi alla vill leva i.

Fakta:
Swecon Anläggningsmaskiner AB ägs av Lantmännen och är återförsäljare av Volvo Construction Equipment i Sverige. Sweconkoncernen finns även representerad i de baltiska länderna samt delar av Tyskland.

Bilden:
Maskiner från en demoshow på Volvos kundcenter i Eskilstuna. Maskinerna som demonstreras och provkörs använder nu koldioxidneutralt HVO-bränsle.
Bild: Volvo Construction Equipment