Nyheter

DAF inleder fälttest av CF Hybrid-lastbilar

DAF Trucks har inlett fälttest av CF Hybrid-lastbilar med målet att få erfarenhet av daglig användning. Den nederländska transportoperatören

Peter Appel använder nu två av de här innovativa lastbilarna till att leverera till stormarknader i hjärtat av Nederländerna. DAF CF Hybrid-lastbilar är 100 % elektriska i stadsmiljöer och använder ren dieselteknik utanför städer.

De innovativa lastbilarna är en kombination av det bästa av två världar genom att köra med ”nollutsläpp” i stadsmiljöer, vilket innebär både lång räckvidd och flexibilitet utanför stadsområden.

De innovativa DAF CF Hybrid-lastbilarna har den extremt effektiva 10,8-liters dieselmotorn PACCAR MX-11 (330 kW/450 hk), en ZF-elmotor (75 kW/100 hk, toppeffekt: 130 kW/175 hk) och en särskild ZF TraXon-växellåda för hybriddrivlinor.

Laddning under körning eller vid laddningsstationer

Elmotorn får energin från ett 85 kWh-batteri som laddas när dieselmotorn används. Vid dieseldrift fungerar elmotorn som generator och levererar energi till batteriet. I framtiden kommer det också att vara möjligt att ladda batteriet vid snabbladdningsstationer.

När batteriet är fulladdat har DAF CF Hybrid-lastbilarna – beroende på totalvikten för lastbilen/släpet – räckvidd på 3–5 mil för eldrift, vilket är mer än tillräckligt för att köra in i och ut ur stadsområden utan några avgaser.

Smart energihantering 

Utanför stadsmiljöer drivs CF Hybrid-lastbilarna av rena och effektiva PACCAR MX-11-dieselmotorer med lång räckvidd. Dessutom innebär hybridtekniken ytterligare minskad bränsleförbrukning tack vare den smarta energihanteringen. Elmotorn använder den energi som genereras av avgasbromsen och hastighetskontrollen i nedförslut som hjälp för dieselmotorn. Det är bra både för att minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen.

Passar för längre resor

– Tillsammans med vår kund Albert Heijn försöker vi alltid hitta sätta att minska vår koldioxidpåverkan, säger Marcel Pater, vagnparks ansvarig på Peter Appel Transport med totalt 680 lastbilar. Även om ellastbilar passar för stadskörning är hybridtekniken bättre för längre rutter. I städer är DAF CF Hybrid-lastbilar helt eldrivna och dieselmotorerna innebär att de kan köra mellan distributionscenter i Nederländerna och utomlands utan problem.

Daglig användning av kunder

– När man försöker uppnå en renare framtid finns det ingen enskild teknisk lösning som passar för alla transportkrav, säger Ron Borsboom, vd för produktutveckling. Det är därför vi testar olika tekniker. Eldrivning är ett bra alternativ för stadskörning, ren dieselteknik är ett utmärkt alternativ för längre sträckor – delvis på grund av nya bränsletyper – och på lång sikt har vi också tittat närmare på väte. Med fälttestet av CF Hybrid-lastbilar vill vi inte bara utvärdera prestanda för el-/dieseltekniken utan även hur lämplig den är för daglig användning av våra kunder.