Nyheter

Statusbilarna lämnades kvar i verkstadskonkursen

På ett industriområde i Trollhättan finns en bilverkstad fylld med Rolls-Royce och Bentley. Nu auktioneras bilarna ut.

​Efter flera år av förluster tvingades Sveriges största serviceverkstad för Rolls-Royce och Bentley i konkurs. Nu ska inlämnade bilar och unika reservdelar auktioneras ut.

På samma gata, på ett industriområde i Saabstaden Trollhättan, finns två bilverkstäder specialiserade på statusmärkena Rolls-Royce och Bentley.

Det är en verkstad för mycket i denna extremt smala nisch. För efter en lång rad förlustår och en förlorad kundtvist tröttnade Bernt Hansens Automobil Service danska ägare på att pumpa in mer pengar.

I januari sattes företaget i konkurs på ägarens egen begäran, efter en mångårig verksamhet med renovering, service och nybilsförsäljning till kunder i hela Norden.

Kvar i lokalerna finns verktyg, reservdelar och ett stort antal bilar. De flesta har en del år på nacken – och klassisk design som visat sig hållbar över lång tid. Nu ska de auktioneras ut på en internationell marknad.

– Det här är ett kulturarv som är väl värt att ta hand om. Det är ett väldigt bra exempel på hur verkliga kvalitetsprodukter alltid kan ges förlängd livslängd i flera ägarled. Vi ser det som vår uppgift att hjälpa till med det, säger Per Henriksson, vd för PS Auction.

Eftersom bilarna är inlämnade för service, blir det närmast ett overkligt intryck i lokalerna där arbetet avbrutits abrupt i samband med konkursen. Fordon som brukar förknippas med hög social status, privatchaufförer och uppvisad rikedom är här upp-pallade, med uppfällda motorhuvar, tätt parkerade och förvarade under lite mer anspråkslösa former.

Här finns förstås Rolls-Royce klassiska Silver Shadow som innebar ett stort tekniksprång när den lanserades 1965.

Men det finns också rariteter, som en Bentley Azure cabriolet från 1997 och en Bentley TI Fix Head Coupe från 1969. Det är en modell som endast tillverkades i 98 exemplar.

– Några kunder kommer att hämta ut sina bilar. Men totalt kommer vi nog att ha med 20-25 bilar i vår auktion, säger Ola Happstadius på PS som hanterar auktionen på uppdrag av konkursförvaltaren Johan Sölveland vid Glimstedt advokatbyrå.

Men den kanske största enskilda tillgången i konkursboet är den gamla Bentleyfabrikens reservdelslager för de äldre modellerna, som trollhätteföretaget köpte på sig för ett antal år sedan. I en lagerlokal i en annan del av industriområdet finns nu mängder med skärmar och andra karosseridelar i tjock plåt.

– Det är väldigt mycket originaldelar i originalförpackningar. Reservdelar, tillbehör och utrustning till gamla Bentleys och även Rolls-Royce. Det kommer att vara en stor del av auktionen som kommer att väcka mycket intresse, säger Ola Happstadius.

​Bakgrund:

Bernt Hansen Automobil Service startades 1992 av Bentley- och Rolls-Royce-entusiasten Anders Rohdin. 2015 lämnade Rohdin företaget och startade två år senare Rohdin Classic Car. Båda företagen ligger på Industrigatan i Trollhättan.

Ny ägare blev danske miljardären Henrik Fredriksen.

2019 förlorade företaget en kundtvist som uppstod redan 2007. Skadeståndet och rättegångskostnaderna uppgick till drygt 2,2 miljoner kronor. I januari 2020 sattes företaget i konkurs.

Bernt Hansen Automobil var Sveriges största serviceverkstad för både äldre och nyare Bentley och Rolls-Royce, men arbetade också med andra lyxbilsmärken och nybilsförsäljning.

Bild av RitaE från Pixabay