Nyheter

Hogia vinner nytt avtal med Jönköpings länstrafik

Region Jönköpings län har genomfört en upphandling av ett nytt centralsystem för kollektivtrafiken i Jönköpings Län. Hogia vann och tilldelades kontraktet, som löper på fyra år med möjlighet till förlängning. Med det nya centralsystemet kommer Jönköpings Länstrafik att kunna erbjuda sina kunder bättre reseinformation före, under och efter resan.

‒ Vi gör en långsiktig investering för att förbättra reseupplevelsen och göra kollektivtrafiken till det naturliga resvalet. För att skapa en attraktivare kollektivtrafik handlar det om att göra användningen av kollektivtrafiken lättare och smidigare. Resenärerna kommer att få exakt reseinformation via det nya centralsystemet, som i realtid håller koll på exakt var bussen och tåget befinner sig. Tillgång till relevant reseinformation förenklar för resenären och ger ökade valmöjligheter under resans gång, säger Carl-Johan Sjöberg, direktör, Jönköpings Länstrafik.

En vanlig dag görs omkring 80 000 resor med kollektivtrafik i Jönköpings Län. All trafik körs av olika trafikföretag på entreprenad så det är många aktörer som samarbetar för att erbjuda resenärerna en smidig resa. Det nya centralsystemet kommer att hålla reda på trafikinformationen från alla anslutna system, vilket ger trafikledningen information om planerad, förväntad och aktuell trafik, samt möjlighet till prognos framåt.

Detta kombinerat med information om trafikändringar och störningar ger trafikledningen förutsättningar för att leda trafiken effektivt och ge tillförlitlig information till kunderna, både i ett normalläge och i en störningssituation. Med det nya systemet kommer resenärerna automatiskt få samma reseinformation i realtid i alla kanaler; webben, mobilen, skärmar på hållplatserna och ombord på bussen.

‒ Vi är jättenöjda över att få toppbetyg på vår trafikledning, med tanke på den stora satsningen vi har gjort inom detta området. Att vi vann visar att våra standardsystem är både användarvänliga och kostnadseffektiva. Över 10000 bussar, tåg och färjor i Norden använder vår lösning för att ge resenärer exakt reseinformation och nu ser vi fram emot att vara med och bidra till en attraktiv kollektivtrafik i Jönköping, säger Linda Ekdahl, bolagschef på Hogia Public Transport Systems.

Bilden:
Från vänster; Daneel Munthe, Andreas Hallberg, Martin Widegren och Linda Ekdahl, en del av teamet på Hogia som har arbetat med upphandlingen.
Bild: Hogia